Homeopathie voor mens en dier

Toen ik begon aan de opleiding tot klassiek homeopaat bestond nog geen opleiding voor klassieke homeopathie voor dieren. Ik denk dat ik in jaar drie van de humane opleiding zat toen ze in Amersfoort gingen starten met een opleiding homeopathie voor dieren. Omdat ik al bijna heel mijn leven erg geïnteresseerd was in alles wat met dieren te maken had stond ik in dubio of ik moest switchen van de humane opleiding naar de veterinaire opleiding.

In die tijd werkte ik als educatief medewerkster op een kinderboerderij, was ik vrijwilliger op de dierenambulance en rondleidster in Diergaarde Blijdorp. Ook had ik al diverse opleidingen op het gebied van dieren gevolgd. Ik kreeg in die tijd al regelmatig hulpvragen van eigenaren om hun dier te helpen met homeopathie. Als we tijdens een college casussen bespraken bracht ik vaak een casus in van een dier. Mijn medestudenten vonden het volgens mij wel een leuke aanvulling.

Overstappen zou geen hele gekke keuze zijn. Maar ik vond het nog steeds lastig en besloot mijn dilemma voor te leggen aan een docent van de School voor Homeopathie. En hij zei: ik zou de humane opleiding afmaken. De dierenopleiding staat nog in de kinderschoenen en met al jouw uitgebreide kennis van dieren heb je deze eigenlijk niet nodig. Ik kon mij daar wel in vinden. Niet veel later kwam ik een collega vrijwilligster van de dierenambulance tegen die net aan de opleiding voor dierenhomeopathie was begonnen. We spraken af dat ik van haar de aantekeningen van de colleges zou krijgen. Van af die tijd zijn we vriendinnen geworden. Helaas is deze vriendin in 2016 veel te jong overleden.

In juni 2006 had ik mijn eindgesprek op school. Er werd gevraagd of ik een voorkeur had voor het behandelen van mensen of dieren. Ik heb toen gezegd: er is geen verschil. Het zijn allemaal levende wezens. Dieren kunnen niet praten en kleine kinderen ook niet. Je praat via de ouders of eigenaren en observeert het kindje of het dier.

Ik ben blij dat ik de humane opleiding heb afgerond. Na mijn afstuderen heb ik bij de directie van de School voor Homeopathie aangegeven dat ik graag docent wilde worden voor de dierenopleiding en in 2008 gaf ik mijn eerste college. Dit heb ik 10 jaar lang met veel plezier gedaan totdat de school werd opgeheven. Mijn praktijk bestaat ook al weer meer dan 16 jaar, de jaren voor het afstuderen niet meegeteld. En ik weet nu dat ik toentertijd de juiste keuze heb gemaakt.

Nancy Groeneveld

Klassiek homeopaat voor mens en dier

homeopathiehelptmensendier.nl

Meer blogs van Nancy Groeneveld