Spring naar content

Dossier Chronische aandoeningen – Huid en luchtwegen

Dossier Chronische aandoeningen - Huid en luchtwegen

Chronische aandoeningen - Longen en huidIn dit dossier vind je tal van artikelen en onderzoeken over chronische aandoeningen met betrekking tot huid en luchtwegen, en hoe homeopathie daarbij een positieve rol kan spelen.

De rol van homeopathie bij huidklachten.

Homeopathie werkt op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij een patiënt met huidklachten zoekt de homeopaat naar de onderliggende oorzaak van de huidklachten.

Voorbeelden van chronische huidklachten die met homeopathie behandeld kunnen worden zijn: eczeem, psoriasis, herpes en urticaria. Bij urticaria kun je denken aan netelroos, wratten, striemen of brandneteluitslag. Naast de fysieke ongemakken die deze huidproblemen met zich meebrengen, zoals jeuk, branderigheid en zwelling, kunnen er ook psychosociale en mentale gevolgen voor de huidpatiënt zijn.

De rol van homeopathie bij luchtwegklachten

Voorbeelden van chronische luchtwegklachten zijn astma, COPD (een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem), chronische luchtweginfecties, chronische verkoudheid, sinusitus en hooikoorts. Deze aandoeningen gaan niet zelden gepaard met andere (chronische) klachten. Homeopathie kan in veel gevallen verbetering geven, omdat de patiënt in zijn geheel wordt behandeld en niet enkel de klacht. Het versterken van het afweersysteem staat daarbij centraal.

De signaalfunctie van onze huid

Een inwendige verstoring – lichamelijk of psychisch – kan zich soms uitwendig manifesteren: via onze huid. Een homeopaat zal bij een huidprobleem dan ook op zoek gaan naar de bron van de verstoring.

De huid: spiegel van lichaam en ziel

Onze huid dient als stevige beschermlaag voor alles wat zich daaronder bevindt. Maar dat is niet haar enige functie. Soms is het de huid die ons toont dat er van binnen – fysiek of mentaal – meer aan de hand is.

Huid en dier

Dieren met huidklachten

Huidklachten bij dieren zijn over het algemeen goed te behandelen met homeopathie. Belangrijk is wel dat je de oorzaak ook echt aanpakt.

Vernix caseosa: bescherming van een tweede huid

Pasgeboren baby met vernix

Vernix (huidsmeer) zorgt ervoor dat het vruchtwater de huid niet kan binnendringen en verhindert dat de baby vocht en elektrolyten verliest. Als homeopathisch middel is Vernix een beschermer op vele niveaus.

‘Eindelijk verdwenen de wratjes’

jongen met waterwratjes

Owen kreeg, zoals zoveel kinderen, rond zijn derde waterwratten. Meestal zijn deze wratjes na een jaar weer over, maar bij Owen waren ze hardnekkig en met een heleboel. Drie jaar en talloze middeltjes later komt zijn moeder bij toeval terecht bij klassiek homeopaat Nathalie Parmentier in Laren.

Bewerkte voeding draagt bij aan COPD

Wetenschappers hebben ontdekt dat geraffineerde en bewerkte voeding mede aan de basis ligt van het stijgend aantal gevallen van chronisch pulmonaire aandoeningen (COPD).

Nieuw onderzoek toont aan: homeopathie helpt bij psoriasis

Psoriasis

Recent onderzoek toont aan dat geïndividualiseerde homeopathie helpt bij de chronische inflammatoire huidaandoening psoriasis.

Ook zo’n last van hooikoorts?

De grassen staan weer volop in bloei en veel mensen hebben last van hooikoorts met klachten zoals niezen, jeukende ogen, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde concentratie en slecht slapen.

‘De astma die ik mijn hele leven had is gewoon weg’

De astma die ik had, is gewoon weg!

Pieter had sinds zijn tweede last van astmatische bronchitis, dat in zijn pubertijd afnam tot astma. Hij gebruikte allerlei reguliere medicatie hiervoor. Totdat hij bij toeval bij arts voor homeopathie Jeroen van Berckel Smit terechtkwam. Nu loopt hij met gemak hard door de duinen.

Homeopathie Magazine mei 2023

Homeopathie Magazine HM2-mei 2023

Het Homeopathie Magazine van mei 2023 gaat over chronische aandoeningen aan huid en luchtwegen, stress en darmflora.