Dossier Chronische aandoeningen – Huid en luchtwegen

In dit dossier vind je tal van artikelen en onderzoeken over chronische aandoeningen met betrekking tot huid en luchtwegen, en hoe homeopathie daarbij een positieve rol kan spelen.

De rol van homeopathie bij huidklachten.

Homeopathie werkt op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij een patiënt met huidklachten zoekt de homeopaat naar de onderliggende oorzaak van de huidklachten.

Voorbeelden van chronische huidklachten die met homeopathie behandeld kunnen worden zijn: eczeem, psoriasis, herpes en urticaria. Bij urticaria kun je denken aan netelroos, wratten, striemen of brandneteluitslag. Naast de fysieke ongemakken die deze huidproblemen met zich meebrengen, zoals jeuk, branderigheid en zwelling, kunnen er ook psychosociale en mentale gevolgen voor de huidpatiënt zijn.

De rol van homeopathie bij luchtwegklachten

Voorbeelden van chronische luchtwegklachten zijn astma, COPD (een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem), chronische luchtweginfecties, chronische verkoudheid, sinusitus en hooikoorts. Deze aandoeningen gaan niet zelden gepaard met andere (chronische) klachten. Homeopathie kan in veel gevallen verbetering geven, omdat de patiënt in zijn geheel wordt behandeld en niet enkel de klacht. Het versterken van het afweersysteem staat daarbij centraal.

De signaalfunctie van de huid

De signaalfunctie van onze huid

Tekst: Jan Hoes Vaak denkt men dat een huidprobleem op zichzelf bestaat. Dat kan ook op het eerste gezicht zo lijken bij een wrat, steenpuist of krentebaard. Maar er zit een addertje onder het gras. Hahnemann schrijft in zijn basiswerk de Organon der geneeskunst dat aan eenzijdige ziektes, die maar één enkel symptoom hebben, meestal...
Lees verder

De huid: spiegel van lichaam en ziel

Onze huid dient als stevige beschermlaag voor alles wat zich daaronder bevindt. Maar dat is niet haar enige functie. Soms is het de huid die ons toont dat er van binnen – fysiek of mentaal – meer aan de hand is. Tekst: Jan Hoes De huid als buitenkant van ons lichaam vormt de grens tussen...
Lees verder

Huid en dier

Dierenhomeopaat Ellen Snaauw behandelt voornamelijk honden, katten, konijnen en cavia’s. Ellen bezoekt haar patiëntjes aan huis: ‘Belangrijk bij de behandeling van dieren is dat je ze ziet in hun eigen omgeving. Anders zijn ze vaak te gestrest. Huidklachten zijn over het algemeen goed te behandelen. Belangrijk is wel dat je de oorzaak ook echt aanpakt.’...
Lees verder

Vernix caseosa: bescherming van een tweede huid

Met name bij de iets vroeger geboren baby’s kun je het nog wel eens zien: een vettige, witgrijze laag die de huid van het pasgeboren kindje bedekt. De naam van deze substantie is Vernix caseosa, ook wel huidsmeer genoemd. Hoe langer de zwangerschap duurt, des te minder is Vernix caseosa bij de geboorte aanwezig op...
Lees verder
jongen met waterwratjes

‘Eindelijk verdwenen de wratjes’

Owen kreeg, zoals zoveel kinderen, rond zijn derde waterwratten. Meestal zijn deze wratjes na een jaar weer over, maar bij Owen waren ze hardnekkig en met een heleboel. Drie jaar en talloze middeltjes later komt zijn moeder bij toeval terecht bij klassiek homeopaat Nathalie Parmentier in Laren.

Lees verder
Bewerkte voeding draagt bij aan COPD

Bewerkte voeding draagt bij aan COPD

Wetenschappers hebben ontdekt dat geraffineerde en bewerkte voeding mede aan de basis ligt van het stijgend aantal gevallen van chronisch pulmonaire aandoeningen (COPD).

Lees verder
Psoriasis

Nieuw onderzoek toont aan: homeopathie helpt bij psoriasis

Na zes maanden bleek de verbetering in psoriasis in de homeopathiegroep significant groter ten opzichte van de verbetering in de placebogroep.

Lees verder

Ook zo’n last van hooikoorts?

Sommige bomen en grassen staan al weer volop in bloei en veel mensen hebben last van hooikoorts met klachten zoals niezen, jeukende ogen, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde concentratie en slecht slapen.
Lees verder
De astma die ik had, is gewoon weg!

‘De astma die ik mijn hele leven had is gewoon weg’

Pieter had sinds zijn tweede last van astmatische bronchitis, dat in zijn pubertijd afnam tot astma. Hij gebruikte allerlei reguliere medicatie hiervoor. Totdat hij bij toeval bij arts voor homeopathie Jeroen van Berckel Smit terechtkwam.

Lees verder
Homeopathie Magazine HM2-mei 2023

Homeopathie Magazine mei 2023

Het Homeopathie Magazine van mei 2023 gaat over chronische aandoeningen en het verband met stress en onze darmflora.
Lees verder