Spring naar content

Hoe word je (klassiek) homeopaat?

Hoe word je (klassiek) homeopaat?

Hoe word je (klassiek) homeopaat?Heb je interesse in het mooie beroep van (klassiek) homeopaat? Wil je met jouw inzicht en kennis andere mensen helpen om in balans te komen?

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt als je overweegt je professioneel te bekwamen in de homeopathie. Tijd dus voor antwoorden!

Moet ik een opleiding of een cursus volgen om een erkende homeopaat te worden?

ja, je moet een (pittige) opleiding volgen.

Moet ik arts zijn om homeopathie te studeren?

In de wereld van de homeopathie bestaat de situatie dat de behandelaar zowel arts als niet-arts kan zijn. De homeopathie is na grondlegger Samuel Hahnemann 200 jaar lang verder ontwikkeld door zowel artsen als niet-artsen. Artsen noemen zich arts voor homeopathie. Niet-artsen noemen zich klassiek homeopaat. Daarmee geven zij aan dat ze de homeopathie uitoefenen volgens de oorspronkelijke overtuiging dat lichaam en geest een eenheid vormen en daarom en dus tegelijk moeten worden behandeld.

Moet ik voor een opleiding naar het buitenland of kan ik ook in Nederland terecht?

Er zijn in Nederland voldoende goede opleidingen waar je homeopathie kunt studeren. Er is één opleiding speciaal gericht op artsen: hier wordt, uitgaande van het hebben van een brede algemene medische kennis vooral aandacht besteed aan de homeopathische kennis en vaardigheden.

Voor niet-artsen zijn er in Nederland diverse opleidingen. Bij deze opleidingen worden nog meer vakken gegeven dan homeopathie alleen. In ieder geval hoef je dus zeker niet naar het buitenland om een gedegen opleiding te volgen.

Hoe lang duurt een homeopathie-opleiding?

De opleiding voor (afgestudeerde) artsen bestaat uit het volgen van weekendstudies, gedurende twee jaar. De opleidingen voor niet-artsen duren allemaal tussen de 5 en de 7 jaar. Voor diegenen die al in het bezit zijn van het diploma MBK (medische basiskennis) en/of PsBK (psychosociale basiskennis) is er vaak een verkorte opleiding mogelijk. Bij sommige opleidingen kun je de laatste fase, waarin je met de praktijk aan de slag gaat, in je eigen tempo afmaken.

Welke vooropleiding heb ik nodig?

Om tot een homeopathie-opleiding toegelaten te worden, heb je minstens een HAVO diploma of MBO niveau 4 diploma nodig. Het is handig als je de vakken scheikunde en biologie hebt gevolgd maar dat is niet noodzakelijk. Mocht je geen geschikte vooropleiding hebben gevolgd, laat je dan niet afschrikken want wellicht zijn er nog andere mogelijkheden voor jou.

Wat voor vakken kan ik verwachten?

Alle opleidingen voor niet-artsen kennen een aantal dezelfde hoofdvakken:

  • homeopathie, met de drie grote hoofdstukken:
    - geneesmiddelkennis (Materia Medica),
    - homeopathische theorie en filosofie,
    - kennis van het Repertorium (een boek of database waarin zo'n 300.000 symptomen kunnen worden teruggevonden met daarbij de vermelding van de geneesmiddelen die bij het symptoom gebruikt kunnen worden);
  • de medische vakken (anatomie, fysiologie en pathologie);
  • kennis van de psychologie;
  • therapeutische vorming: wat heb je nodig om een goed therapeut te zijn;
  • persoonlijke ontwikkeling, bij dit vak worden alle belemmeringen in jezelf die een gezond functioneren in de praktijk in de weg staan, aangepakt. Het idee er achter is dat je andere mensen niet goed kunt gaan behandelen als je nog te weinig zicht hebt op jezelf. Sommige opleidingen zetten dit vak op de eerste plaats.

Er is nog een aantal kleinere vakken en iedere opleiding is vrij om daar eigen keuzes in te maken.

Op welk niveau wordt er gestudeerd: Universitair-, Hbo- of Mbo-niveau?

Omdat je als erkende homeopaat zelfstandig met je patiënten werkt en beslissingen moet nemen, bestaat er geen homeopaat op Mbo-niveau. Alle opleidingen streven naar HBO niveau en volgen zoveel mogelijk de criteria die daaraan verbonden zijn, zowel in leerplan als in organisatie. Voor artsen geldt natuurlijk dat hun medische kennis op universitair niveau is. Maar de homeopathie zelf wordt nergens in Nederland op universitair niveau gegeven.

Ben je met een diploma officieel erkend?

Nee, in Nederland bestaan geen door de wet erkende homeopathie-opleidingen. In alle gevallen gaat het om particuliere scholen die naar eer en geweten hun eigen diploma afgeven. Daarbij wordt er wel gelet op algemene normen zoals ze door de Nederlandse en Europese beroepsorganisaties zijn vastgesteld. Maar een officiële bachelor of mastertitel kun je dus niet halen. Je hebt na de opleiding geen officiële titel. Een diploma geeft wel recht op het lidmaatschap een erkende beroepsvereniging. Het lidmaatschap zorgt ervoor dat mensen met een aanvullende zorgverzekering in de meeste gevallen een deel van de behandelingskosten kunnen terugkrijgen. Artsen kunnen lid worden van de Artsenvereniging voor homeopathie AVIG.

Wat kost het volgen van een homeopathie-opleiding?

In alle gevallen zijn homeopathie-opleidingen deeltijdopleidingen. Dat betekent dat je een aantal dagen in het jaar (tussen de 20 en de 40) naar school gaat om colleges te volgen en praktijkervaring op te doen. Naast de colleges komt het aan op veel zelfstudie, volgens de opleidingen zo'n 10 - 20 uur per week.

De kosten voor een opleiding zijn afgestemd op het aantal lesdagen. Vandaar dat de studiekosten variëren tussen de 1500 en 4000 euro per jaar. Omdat de opleidingen niet wettelijk erkend zijn, is studiefinanciering niet mogelijk. Wel is een aantal opleidingen aangesloten bij een studiefonds.

 

Bekijk hier de vlog van Lilian Peters waarin enthousiaste studenten en opleiders aan het woord komen over de inspirerende opleiding tot klassiek homeopaat.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.