Hortus Alkmaar

Adem in – Adem uit

Gevlekt longkruid: de naam zegt al een beetje wat het plantje bijzonder maakt. Het is een dankbaar kruid voor zowel de mens als bestuivende insecten.

Lees meer
Jan Hoes

De natuur binnen en buiten de mens

Een kleine 5000 verschillende mensen vertelden me in mijn praktijk over hun klachten in samenhang met hun levensverhalen. Geen enkel verhaal was hetzelfde. Steeds was ik getuige van het uniek zijn van de innerlijke natuur van ieder mens.

Lees meer
Monique du Pau

Een lelijk hoestje

“Dat klinkt niet best, lelijk hoestje” roept mijn zoon, terwijl hij mijn praktijk binnenloopt. Hoesten heerst, althans hier in de buurt. En het is voor een homeopaat een dankbare klacht.

Lees meer
Annelies Meester

Tics bij kinderen: het uiten van spanning…

De achtjarige Justin kwam met zijn moeder naar de praktijk. Moeder vertelt: “Justin heeft zichtbare tics ontwikkeld met de mond sinds het doormaken van een krentenbaard infectie. Na het genezen van krentenbaard zijn de tics gebleven.”

Lees meer
Manon Bruins

Een zuil van zout

Iedereen ervaart verdriet in het leven. Soms raken mensen verstrikt in hun rouwproces, waarbij ze moeite hebben om voorbij het verlies, verdriet, schuldgevoel en boosheid te komen.

Lees meer
Vanja Wierenga

Peter’s geschenk aan de wereld 🌍

Peter Chappell is zeer beroemd in Afrika, en heeft duizenden wellicht zelfs miljoenen mensenlevens gered. Binnen de homeopathische gemeenschap is hij een zeer bekende personage die misschien wel de Samuel Hahnemann van de 21ste eeuw mag heten.

Lees meer
Jan Hoes

De relatie tussen vaccinaties en homeopathie

Tijdens een informatie-avond voor reguliere artsen over homeopathie vertelde ik dat in de reguliere en de homeopathische geneeskunde soms gebruik gemaakt wordt van geneesmiddelen, gemaakt van dezelfde bron.

Lees meer
Hortus Alkmaar

Winters werken in de tuin

De ochtend van de laatste dag van november biedt een witte waarneming in de tuin. Het wintert. Bomen en planten hebben een dun wit laagje. Ze rusten onder een iel lakentje.

Lees meer
Monique du Pau

Niet praten maar voelen

De jongen die tegenover me zit is zo’n vijf jaar geleden in het ziekenhuis beland met hevige pijn in zijn buik. Het bleek achteraf een abces te zijn, wat hem bijna fataal was.

Lees meer
Annelies Meester

Long-covid en homeopathie

Een 54-jarige man meldde zich met de vraag of ik iets kon betekenen voor hem als long-covid patiënt. Negen maanden ervoor kreeg hij corona en nog was hij niet hersteld.

Lees meer