Hoe kwam je erbij om weer te gaan studeren? Je hebt al aardig wat diploma’s op zak!

‘Ja, ik houd erg van studeren. Ik werkte acht jaar lang als gynaecoloog en ik ben voor mijn werk nog steeds dagelijks bezig met medische informatie, maar ik miste de patiënten erg, het echte contáct met mensen. Ik was goed bekend met de homeopathie vanuit mijn thuisland Brazilië, waar homeopathie een belangrijk onderdeel vormt van de nationale gezondheidszorg, dus ik besloot te googelen en stuitte op de AvKH.’

Hoe is het om weer te studeren?

‘Sorry voor mijn Nederlands, ik moet erg zoeken naar woorden, maar ik zeg het in het Engels: I fell in love with studying homeopathy! Er is zo veel aandacht voor de patiënt en vooral ook: respect. Respect voor het individu. In de homeopathie is tijd en aandacht om de patiënt ruimte te geven voor zijn klachten. Vervolgens wordt de mens als geheel beschouwd, als individu, dat vind ik prachtig aan de homeopathie.’

Hoe ver ben je inmiddels?

‘Ik ben nu in mijn vierde jaar en heb ondertussen ook een online post graduate-programma in Brazilië afgerond zodat ik daar ook als homeopathisch arts zou kunnen werken. Ondertussen is het wel druk natuurlijk. We hebben een dochtertje van vijf dat ook aandacht nodig heeft. Maar ik vind de studie fantastisch. Er is leuk online contact met medestudenten uit heel Nederland. Je leert veel over jezelf en dat moet ook, want in het contact met de patiënten ben je geneigd je eigen ervaringen op iemand te projecteren. Dat moet je leren uitschakelen. Ook de docenten zijn geweldig, heel ervaren. Je ziet dat homeopathie voor hen meer een levensstijl is dan een baan.’

En de toekomst, wat is je grote droom als je straks klaar bent?

‘Het is nog onzeker hoe de toekomst eruit zal zien, maar ik droom over de dag waarop homeopathie en de reguliere geneeskunde samen één geheel zullen worden. Met veel aandacht voor de patiënt; waar mensen gezien worden.’