Silicea – spiegel van de ziel

De middelen waar een klassiek homeopaat mee werkt hebben in de meeste gevallen een plant of een mineraal als uitgangsstof. Een veelgebruikt mineraal middel in de homeopathie is Silicea, in het periodiek systeem van de elementen aangeduid als silicium. Meer dan een kwart van de aardkorst bestaat uit silicium. Het mineraal is te vinden in zand en kiezelsteen maar komt ook voor in het menselijk lichaam als bouwstof voor bindweefsel. In de industrie is silicium onder meer belangrijk bij het vervaardigen van glas en spiegels.

Chronisch beeld

Een homeopaat kan diverse redenen hebben om Silicea als homeopathisch middel voor te schrijven. Uit de homeopathische literatuur weten we bijvoorbeeld dat het middel complementair is aan Pulsatilla pratensis, een plant uit de familie van de ranunculaceae. Waar je bij Pulsatilla vooral denkt aan acute of wisselende klachten ligt bij Silicea het accent eerder op het chronische beeld.

Tussen de regels

Bij de keuze voor een homeopathisch middel kan een homeopaat naast het verzamelen van symptomen ook nagaan of de uitgangsstof van het middel, in dit geval silicium, tot uiting komt in het verhaal dat iemand vertelt. Niet alleen de gemelde symptomen maar ook informatie die tussen de regels door klinkt kan van invloed zijn op de uiteindelijke keuze voor een middel. Deze zienswijze binnen de homeopathie is ontwikkeld door de Indiase homeopaat Rajan Sankaran die spreekt van de ‘sensation’ als diepere uiting van het onbewuste. In zijn visie is het een verwijzing naar de centrale verstoring die de oorsprong is van ziekte.

Reflecteren

Wanneer een cliënt tijdens een consult praat in termen van ‘reflecteren’, ‘jezelf aan iemand spiegelen’ of ‘een beeld van jezelf hebben dat moet kloppen’ dan kan dit voor een homeopaat een ingang zijn om Silicea als voorschrift in overweging te nemen, mits ook de rest van het symptoombeeld voldoende overeenkomsten heeft met de beschrijving van Silicea in de homeopathische Materia Medica.

Individueel bepaald

Homeopathie is een aanvullende en ondersteunende therapie. Een homeopathisch voorschrift is altijd individueel bepaald. Voor deskundig advies is het verstandig een geschoold en professioneel homeopaat te raadplegen.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content