Jeuk

Als je last hebt van langdurige jeuk, dan kan dat het lichaam uitputten. Jeuk is namelijk minder goed dan pijn door medicatie of het lichaam zelf te verdoven. Jeuk voel je continu, waardoor je wilt krabben en bewegen. De oorzaken van jeuk zijn legio, evenals de homeopathische middelen die voorgeschreven kunnen worden. In dit artikel geef ik drie algemene tips tegen jeuk, en noem ik enkele homeopathische middelen.

Tekst: Vincent Engel

Hierbij drie tips om jeuk te verminderen of te voorkomen:

1. Voorkom uitdroging van je huid door niet te lang en te heet te douchen.

2. Voorkom aantasting van de vetlaag van je huid door zeep te vermijden.

3. Verzorg je huid door zalf of crème te smeren.

Chronische jeuk

Hoewel deze tips wellicht zullen helpen, vraagt een chronisch jeukende huid vaak om een dieper werkende behandeling om de achterliggende oorzaak aan te pakken. Een middel gemaakt van arseenzuur (in homeopathische vorm niet giftig) schrijf ik regelmatig voor bij psoriasis- en eczeemklachten met jeuk die wordt ervaren als een intense kriebel met een brandend gevoel, waar dan ook op het lichaam.

Muggensteek

Ook homeopathisch te behandelen is acute jeuk, zoals na een muggensteek. Ik was eens op Curaçao en sliep in een ‘open’ huisje. Althans, het huisje had ramen zonder glas met enkel lamellen. Dus al het ongedierte dat je niet in huis wilt hebben, vloog zo naar binnen. De meeste mensen reageren extreem op muggenbeten. Bij ons werd dit nog eens versterkt door de beten van een voor ons lichaam onbekende mug. De bulten jeukten verschrikkelijk!

Middelen

In de natuurgeneeskunde kunnen muggenbeten zowel inwendig als uitwendig worden behandeld. Tincturen van Carapa procera-zaad of Cassia emarginata-blad worden wereldwijd al eeuwen gebruikt, maar zijn jammer genoeg moeilijk verkrijgbaar in Nederland. De oorzaak en reactie van de jeuk bepaalt de middelkeuze. De oorzaak is een ‘prik’ in de huid met jeuk als gevolg; vandaar dat het homeopathische middel Ledum aangewezen is bij jeuk na een muggenbeet.

Raadpleeg een homeopaat

De middelen uit dit artikel zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend homeopathisch middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Bron: huidfonds.nl

 

Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >