Voedselallergie

Ofschoon een voedselallergie een halve eeuw geleden nog een zeldzaamheid was, is er in de afgelopen decennia sprake van een duidelijke toename van het aantal mensen dat ermee te maken heeft. De manier waarop we onze westerse samenleving inrichten lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van allergieën. Het roept de vraag op welke veranderingen die in de loop der jaren in onze leefomgeving hebben plaatsgevonden, van invloed zijn geweest op het vaker voorkomen van voedselallergieën.

Door: Peter Goosensen

Een voor de hand liggende factor bij het ontstaan van allergie is hygiëne. De hypothese is dat het minder vaak blootgesteld worden aan ziekmakende micro-organismen ons immuunsysteem in zekere zin heeft ontregeld. Gevolg is dat het immuunsysteem geneigd is om op andere stimuli aan te slaan, wat we ervaren als een allergische reactie. Dit zou kunnen verklaren dat kinderen die op een boerderij opgroeien en hier in aanraking komen met een grotere diversiteit aan micro-organismen doorgaans minder vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een allergie.

Microbioom

Dan is er nog het microbioom, de verzameling van micro-organismen die in en op ons lichaam leven. Hieronder vallen ook de ‘goede’ en nuttige bacteriën in onze darmen die een belangrijke factor zijn bij de afweer tegen ziekmakende indringers. Verandering van het microbioom kan ervoor zorgen dat ons immuunsysteem gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van een voedselallergie.

Reinigingsmiddelen

Het is bekend dat reinigingsmiddelen die gebruikt worden voor de persoonlijke hygiëne niet alleen ziekmakende bacteriën maar ook nuttige micro-organismen vernietigen. Hetzelfde geldt voor bepaalde conserveringsmiddelen in ons voedsel.

Innerlijke balans

Naast gezonde en gevarieerde voeding kan een goede probiotica in combinatie met een individueel geselecteerd homeopathisch constitutiemiddel de natuurlijke innerlijke balans van het organisme ondersteunen.

Erkend homeopaat

Wie bij allergische klachten homeopathie als therapie overweegt doet er goed aan een erkend homeopaat te raadplegen.


Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

Bronnen:
https://news.yale.edu/2021/01/14/overactive-food-quality-control-system-triggers-food-allergies
https://www.darmgezondheid.nl/nieuws-allergieen-oorsprong-darm/
https://time.com/4508613/farm-allergy-risk/

 

Meer lezen over homeopathie en allergie:
>https://vereniginghomeopathie.nl/verhaal-uit-de-praktijk-zonneallergie/
>https://vereniginghomeopathie.nl/homeopathie-en-allergie/
>https://vereniginghomeopathie.nl/atopie-bij-kinderen/