Verhaal uit de praktijk: zonneallergie

Zonneallergie

Op consult komt een moeder van begin veertig. Ze heeft last van hooikoorts, blaasjeseczeem op haar handen en fors last van zonneallergie. Ze vertelt: ‘Als de zon krachtiger wordt in de lente, voel ik de uitslag al opkomen. Al zit ik in de woonkamer achter het raam in de zon, het komt op. Net of er een knopje omgaat. Op mijn borst en rug voel ik een soort netelroos; de huid wordt rood, er ontstaan bultjes en er is enorme jeuk. Dat zakt na een paar uur af, tot er weer een flink zonnige dag is. Het is rustiger voor mijn huid als de zon gelijkmatig aanwezig is. Dan bruint mijn huid rustig bij, en zijn de klachten minder hevig.’

Door: Manon Bruins

Latina

Ze heeft als kind in Zuid-Amerika gewoond. Als ze geanimeerd over haar jaren daar vertelt, gaan haar ogen stralen. “Mis je het land?”, vraag ik. Ze huilt, vreselijk mist ze het land waar ze opgroeide. De zon, familieleden, de gemoedelijkheid, de natuur, de muziek en het eten.

Spontaan en open

Op basis van het eerste consult schrijf ik in eerste instantie vooral voor op de hooikoorts en haar weerstand. Ze verbetert goed op een constitutiemiddel dat past bij gepassioneerde, spontane en hartelijke mensen. De zonneallergie verbetert echter niet. Begin dit jaar maakt ze weer een afspraak voor een consult. Ze wil graag dat we verder zoeken naar een passend middel voor de zonneallergie.

Natrium muriaticum

Een middel dat vaak wordt voorgeschreven bij zonneallergie is Natrium muriaticum. Dit past bij mensen waar emoties door verdriet op slot zijn gegaan. In eerste instantie herken ik dit niet bij deze spontane vrouw, maar na even nadenken kom ik daarop terug. Een Natrium muriaticum-beeld kan ontstaan door verdriet van een verloren band of relatie. Door verlies. Het raakt me dat deze vrouw die opgroeide in een land vol zon en muziek, juist in Nederland last heeft van zonneallergie. Natrium muriaticum is ook een middel dat past bij heimwee. Op basis hiervan schrijf ik het middel toch voor. Ze mailt na een paar weken, als we eindelijk weer een echt warme zonnige dag hebben gehad: ‘Hoi Manon. In de zon gaat het nu goed alhoewel ik lichtjes reageer. Maar zeker niet zo heftig meer. Fijne zomer gewenst!’

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij jou of je kind past kunt u op deze website een homeopaat vinden.

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >