Verhaal uit de praktijk: poes met Dolly Parton syndroom

Monique Cornelissen en Ineke Vlug zijn beiden klassiek dierhomeopaat. Zwelling van de melkklieren bij poezen is één van de klachten waarvoor ze geconsulteerd kunnen worden.

Tekst: Monique Cornelissen en Ineke Vlug

Vaak worden wij benaderd door eigenaren waarvan de poes last heeft van zwelling van een of meerdere melkklieren, het zogenoemde Dolly Parton Syndroom. Als gevolg van deze zwelling kunnen de melkklieren zo groot worden dat ze over de grond slepen. De huid raakt hierbij beschadigd en er ontstaan zweren. Het syndroom wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Behandeling bestaat uit het wegnemen van de progesteronbron. Niet gesteriliseerde poezen kunnen gesteriliseerd worden. Een injectie met Alizin kan hetzelfde resultaat opleveren, maar heeft echter veel vervelende bijwerkingen. Zo verhoogt Alizin de kans op een abortus als de poes zwanger is. Wanneer de fokker dit niet wil riskeren kan homeopathie uitkomst bieden.

Verhaal uit de praktijk: Toch een nestje kittens

Mandy is een bijna anderhalf jaar oude Maine Coon poes. Ze heeft twee maanden geleden voor het eerst opgezette melkklieren gehad. Een andere poes in huis had een nestje, Mandy heeft zich daar flink mee bemoeid. Mandy is door de dierenarts behandeld met Alizin (een ‘morning-after pil’). Ze is vaak krols (eens per drie tot vier weken).

Helaas is de zwelling weer teruggekomen. Mandy heeft nu bal/schijfvormige zwellingen van twee tot vier centimeter doorsnee. De huid is niet beschadigd of gespannen, dus het is wat moeilijk te zien. Bij de twee onderste tepels is het weefsel het grootst, ongeveer vier centimeter doorsnee, het heeft een soort van balvorm. Bij de andere tepels is het weefsel wat platter en langer van vorm, ongeveer twee centimeter doorsnee. De zwellingen zijn in zes dagen op komen zetten.

De eigenaar wil liever niet nog een keer Alizin gebruiken omdat ze graag een nestje kittens wil fokken. Mandy krijgt een homeopathisch middel, gedurende de twee weken daarna neemt de zwelling geleidelijk sterk af. Er is dan nog iets verhard weefsel, niet in bultjes maar een beetje verspreid. Na drie weken is ook deze geringe verharding vrijwel geheel verdwenen. Mandy is weer krols geworden en de eigenaar wil haar deze keer laten dekken.

Later zegt de eigenaar: ‘Met Mandy gaat het uitstekend, ze is moeder van vier prachtige rode kittens, deze zijn ondertussen alweer ruim drie weekjes oud. Mandy heeft helemaal geen enkel bultje meer gehad, goed hè, Ik ben echt superblij! Bedankt weer voor je advies.’

Monique Cornelissen, Klassiek Dierhomeopaat
inacht.nl Ineke Vlug, Klassiek Dierhomeopaat
homeodierconsult.nl