Verhaal uit de praktijk: nachtbraker

Nachtbraker

Vijf jaar geleden komt in mijn praktijk een jongetje van elf jaar met zijn ouders op consult. Hij durft de praktijk niet in en kan niet praten. Ik mag eigenlijk niet naar hem kijken, hij wil weg. Zijn moeder gaat even met hem wandelen. Zijn vader vertelt. Deze jongen zit op het speciaal onderwijs. De reden van het consult is de onrust, er is veel angst voor nieuwe dingen en nieuwe situaties. Plotselinge woede-uitbarstingen zijn er aan het eind van de dag, als hij moe is. Thuis is hij op zijn gemak, maar op school is het lastig. Geen vreemde mensen erbij.

Door: Manon Bruins

Rust

Op basis hiervan schrijf ik ‘s ochtends het middel Calcium carbonicum voor. Dit helpt om rustiger aan de dag te beginnen en beter met nieuwe dingen op school om te kunnen gaan. Aan het eind van de dag krijgt hij Belladonna, dat helpt om de overprikkeling van alle indrukken wat te reguleren. Hiermee gaat het jaren goed. Dan wordt hij zestien jaar en is er een lockdown. De regelmaat valt weg en zijn dag- en nachtritme raakt helemaal verstoord.

Filmpjes

Zijn vader geeft aan dat de nachten een drama zijn. Zijn zoon kan letterlijk niet meer slapen. Pas tegen 04:30 uur in de ochtend lijkt hij de rust wat te kunnen vinden. Hiermee is het hele gezin ‘s nachts wakker. Omdat een praktijkbezoek te belastend is vraag ik de vader om filmpjes door te sturen van zijn zoon ‘s nachts. Daarop is te zien dat hij heel veel beweegt. Hij rent door het huis, zingend en soms gillend. Er zijn tics te zien, grimassen in het gezicht en met de handen maakt hij steeds bewegingen. Hij wil niet alleen zijn, heeft het liefst zijn ouders in de buurt. Hij zingt ook veel en slaat met zijn hand tegen zijn hoofd. Ik moet even zoeken, maar bij het derde middel is het gelukkig raak.

Hyoscyamus

Het middel dat ik met succes voorschrijf is Hyoscyamus. Dit middel past bij een verstoring van het zenuwstelsel, waarin je grote opgewondenheid ziet. Intense slapeloosheid, met rusteloosheid en spiertrekkingen. Ook spelen met de geslachtsorganen speelt bij dit middel een rol. Dat is natuurlijk niet gefilmd door de vader en bij het uitvragen blijft dit onderbelicht. Dat maakt dat het even duurt voor ik er expliciet naar vraag. Als de vader bevestigend antwoordt is het beeld duidelijk. Na vier dagen krijg ik weer een mail: ‘Ik zou u op de hoogte houden. Hij slaapt stukken beter. Rond 23.00 uur gaat hij slapen tot 06.15 uur, dan wordt hij gereedgemaakt voor school. Zo fijn dat het goed gaat!’

 

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij u of uw kind past kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >