Op consult komt een vrouw van in de tachtig. Ze heeft een kleurrijk en vol leven achter de rug. Ze kan het niet zo goed verklaren, maar ze loopt al een halfjaar met een leeg gevoel in haar buik. Ze zegt: ‘Ik kan het niet zo goed uitleggen, het is geen honger of zo. Het is ook geen misselijkheid. Er is ook niets met mijn darmen aan de hand. Het is een leegte,
een verdrietig gevoel is het eigenlijk.’

Tekst: Manon Bruins

Postnatale depressie

Ik vraag haar wat er in haar opkomt als het over leegte, over verdriet gaat. Ze begint te huilen. Ze zegt: ‘Nou ja, ik denk steeds weer aan mijn moeder. Ik weet uit verhalen dat mijn start voor haar niet makkelijk is geweest. Vlak na mijn geboorte kreeg ze waarschijnlijk een postnatale depressie. Ze kreeg ernstige psychische klachten en is twee maanden na mijn geboorte langdurig opgenomen geweest. Ik kan me vaag herinneren dat we haar gingen bezoeken. Ze is daarna altijd kwetsbaar gebleven en vroeg overleden. Ik ben opgevoed door mijn tante.’

Kleurrijk

Deze vrouw heeft een kleurrijk leven achter de rug. Interessant werk gehad, getrouwd geweest, kinderen en kleinkinderen gekregen, veel vrienden en jonge mensen om haar heen. Verder heeft ze veel en graag gereisd. Reizen is nu nog steeds haar hobby, maar haar gezondheid laat wat te wensen over. Met name haar longen zijn gevoelig. Ik schrijf haar in eerste instantie het homeopathische middel Phosphorus voor. Daarop verbetert haar energie en kan ze beter en dieper ademhalen. Het doet echter niet zoveel voor het gevoel van leegte.

Compleet-zijn

In het tweede consult vraag ik door op haar herinneringen aan haar moeder. Ze zegt: ‘Ik weet dat ik eigenlijk van die vroegste tijd helemaal geen herinneringen zou kunnen hebben, want ze was opgenomen in een kliniek. Maar in mijn hoofd is ze een warmte, zachtheid, liefde die ik nu mis. Een gevoel van compleet-zijn.’

Moedermelk

Ik vertel de vrouw dat ik het homeopathische middel Lac maternum wil voorschrijven. Lac maternum is gemaakt van borstvoeding. Dit middel kan helpen bij kinderen die klachten hebben als gevolg van te vroeg van de borst zijn afgegaan, of waar de moeder geen borstvoeding kon of wilde geven. Bij de vrouw schieten tranen in de ogen bij het horen van dit middel: ‘Je gaat dit heel raar vinden’, zegt ze. ‘Maar af en toe kan ik mij de borstvoeding van mijn moeder nog herinneren, nog in mijn mond proeven zelfs.’

Warm gevoel

Na enkele doses van Lac maternum zie ik haar weer voor een update. Ze vertelt: ‘Ik kreeg zo’n warm, blij gevoel van dit middel. Dat heeft wel een paar uur aangehouden. Het lege gevoel in mijn buik is verdwenen. Ik heb een reis geboekt. Ik heb er weer zin in!’

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij jou of jouw kind past, kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >