Verhaal uit de praktijk: koude handen

In mijn praktijk komt een vrouw van rond de veertig jaar. Het is eind november 2020. Ze vertelt: ‘Ik heb het bijna altijd koud. In mijn hele lichaam eigenlijk, maar het meest vervelend is dat bij mijn handen. Van november tot april verga ik van de pijn. Het is zo naar dat ik ervan kan huilen en het lukt me niet om weer warm te worden.’

Blauwe lippen

Ik vraag haar om wat meer informatie te geven. ‘Ik ga klam zweten als ik het koud heb’, zegt ze. ‘Eigenlijk heb ik dit altijd al gehad. Blauwe lippen, dode vingers, wintertenen, ontstoken vingerkootjes door de kou. Ik werk veel buiten, als ik dan iets van metaal aanraak is het foute boel. Toen ik een jong meisje was zei de huisarts al dat ik het fenomeen van Raynaud heb.’

Fenomeen van Raynaud 

Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers of tenen stopt. Dit zorgt voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Een aanval ontstaat vooral bij kou en vocht, en het aanraken van koude voorwerpen. Regulier is hier niet een echte behandeling voor. Bij ernstige klachten kunnen vaatverwijdende medicijnen of zalven worden voorgeschreven.

Minder koud

Ik schrijf de vrouw verschillende homeopathische middelen voor. Haar reactie daarop is dat ze het minder koud heeft. Dat is nieuw voor haar. Ze kan, ook in de winter, de warmte van de zon weer voelen. Hoewel er verbetering is, komen de koude aanvallen nog af en toe voor. Misschien kunnen we nog wat verder komen, vraag ik me af.

Passend middel

Het middel Ferrum phosphoricum past bij het fenomeen van Raynaud, maar ook bij haar als persoon. Ik schrijf het voor naast de andere middelen die ze al nam. Ze mailt me na twee weken, tijdens de vriesperiode van februari 2021: ‘Het gaat super goed met de middelen! De laatste die je hebt toegevoegd maakte echt het verschil.’

Verbetering

De vrouw heeft de afgelopen week één keer een aanval gehad waarbij haar vingers ‘dood’ waren, maar dit herstelde heel snel. ‘Qua pijn was het meer dan prima te handelen. Ik heb gewerkt, ben zelfs buiten geweest en heb metaal aangeraakt zonder een aanval. En dan gisteren, in de sneeuw. Het begon zoals altijd, mijn handen werden koud, ze deden pijn, maar in plaats van dat de pijn doorzette en ik normaliter door de grond ga van ellende en naar binnen moet, herstelden mijn handen. Ze werden warmer, rood en voelden normaal. Ik kan me niet meer herinneren dat het zo kon zijn. Ik ben echt super blij!’

Raadpleeg een homeopaat

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij u of uw kind past kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >