Verhaal uit de praktijk: Ken je plek
Verhaal uit de praktijk: Ken je plek
Louise is 7 jaar als haar ouders gaan scheiden. Na een lange periode van spanningen en ruzies in huis gaat haar vader in een andere plaats wonen. Dit heeft een grote impact op Louise. Ze trekt zich terug en sluit zich af. Haar ouders proberen steeds met haar in gesprek te gaan maar ze laat niets meer los. En ze is verdrietig. Van een extravert meisje dat altijd in de weer was met vriendinnetjes verandert ze in een teruggetrokken kind dat vooral veel tijd doorbrengt op haar kamertje. Naast al het verdriet door de scheiding is dit voor de ouders van Louise heel moeilijk. Ze staan machteloos.
Kindercoach
Omdat ze zelf niet tot Louise lijken door te dringen gaan ze in gesprek met een kindercoach. Zij maakt gebruik van familie-opstellingen. De coach gebruikt hiervoor Playmobile poppetjes. Louise mag uit een doos de figuurtjes kiezen die staan voor haar ouders en voor haarzelf. Ze plaatst ze op tafel, op een plek waar zij vindt dat ze horen te staan. De coach merkt dingen op, zoals: ik zie dat jij naast papa staat. En zo komt er een gesprek op gang. Onbewuste patronen en verhoudingen worden op die manier in kaart gebracht. Louise, maar ook volwassen mensen die een opstelling maken zijn zich meestal niet bewust van die diepere lagen.
Na twee sessies wordt duidelijk wat haar zo dwars zit. Ze heeft het gevoel dat ze haar vader in de steek heeft gelaten. Zij blijft met haar moeder in het huis en in hun oude vertrouwde buurtje. Maar vader zit in een appartement in een ander dorp. Het verantwoordelijkheidsgevoel van Louise gaat ver. Het is haar taak niet om haar vader of ouders gelukkig te maken. Toch voelt ze die plicht.
Niet verantwoordelijk
De kindercoach is met dat gegeven aan de slag gegaan, om Louise te doen inzien dat ze niet verantwoordelijk is voor het geluk van haar vader. Dit verhaal is me bekend omdat Louise in diezelfde periode ook bij mij kwam met buikpijn. Ze was daarvoor al bij de huisarts geweest, die niets bijzonders kon vinden en dacht aan spanningen door de thuissituatie. In de homeopathie nemen we naast de klacht ook altijd alle omstandigheden mee. Ik zoek dan een middel wat past bij de reactie van een kind. De een trekt zich terug. De ander wordt boos en onhandelbaar.
Passend middel
Bij elke aanleiding en reactie past wel een middel. Zo ook bij Louise.
Het gaat nu gelukkig goed met haar. Ze is thuis vrolijker en bereikbaar. Op school zoekt ze weer vriendinnen op, die ze ook graag mee naar huis neemt. Ik denk dat de combinatie van een kindercoach en homeopathie haar goed heeft gedaan. Ze is gewoon weer kind. De situatie verandert er niet mee maar wel de plek die ze inneemt binnen het gezin.
*Louise heet in werkelijkheid anders.
Benieuwd wat homeopathie voor jou of je kind kan betekenen?