Spring naar content

Verhaal uit de praktijk: kachelbenen

Verhaal uit de praktijk: kachelbenen

Kachelbenen

Een jonge moeder komt in mijn praktijk. Haar peutertje is in behandeling voor benauwdheid. Aan het eind van het consult zegt ze: ‘Mag ik je wat vragen? Ik heb iets op mijn bovenbenen, aan de achterkant. Ik ben er erg van geschrokken. Weet je wat het is?’.

Door: Manon Bruins

De mevrouw doet haar broek omlaag. De achterkant van haar benen, van haar knieholte tot aan de onderkant van de billen, lijkt wel met een wafelijzer te zijn ingebrand. Donkerbruine verkleuringen. Het lijkt op striae, maar dat is het niet. ‘Ik sta heel graag voor onze open haard, zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?’. ‘Toch maar even naar de huisarts’, zeg ik, ‘laat je even weten wat het is, dan pak ik het vanaf de diagnose weer op.'

Erythema ab igne / Kachelbenen

Ze mailt me een paar dagen later: het is erythema ab igne. Erythema ab igne is een huidaandoening die ontstaat door blootstelling van het lichaamsdeel aan warmte, meestal met een temperatuur variërend van 43 tot 47 graden Celsius. Dit kan ontstaan door het staan dicht bij een kachel, maar ook door een laptop langdurig op de bovenbenen te houden. Door de warmte zetten de bloedvaatjes in de lederhuid zich uit waardoor er een stilstand optreedt in de lokale bloedstroom. Dit verklaart het vertakte patroon van de roodheid. In latere fase ontstaat er een roodbruin vertakt patroon. De bruine kleur komt door toename van pigment ter plaatse. Het advies van de huisarts is het smeren van een goede zalf en de mogelijkheid tot het laten laseren van de huid. Het normale verloop in een vroeg stadium is dat het wat kan wegtrekken. In een later stadium verdwijnt het niet of nauwelijks meer.

Antimonium crudum

De moeder vraagt of ik homeopathisch ook iets weet. Laseren kan altijd nog, vindt ze. Ik ga op zoek in de homeopathische literatuur. Passende zoekrubrieken zijn: ‘huidklachten door uitstralende warmte’, en ‘klachten door het staan bij een kachel’. Het middel dat naar voren springt is het mineraal Antimonium crudum. Ook Arnica is passend als Ehbo-middel dat werkzaam is op bloedvaatjes. Ik schrijf beide middelen voor. Om de tien dagen maakt de patiënte een foto van de bovenbenen. Na een maand zijn de donkerbruine plekken duidelijk sterk verminderd in aantal en veel lichter van kleur geworden. Een hele opluchting, want het mooie weer dient zich weer aan en deze moeder draagt graag een korte broek.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij jou of jouw kind past kun je op deze website een homeopaat bij jou in de buurt vinden.

Bron: www.huidarts.com/huidaandoeningen/erythema-ab-igne/

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.