Verhaal uit de praktijk: ‘Ik krijg geen lucht meer’

In mijn praktijk komt een studente van negentien jaar. Ze omschrijft haar klachten als: een onrustig gevoel, benauwdheid en hartkloppingen. Ze is al door de huisarts bekeken en twee keer naar de spoedeisende hulp geweest. Daar zijn onder meer hartfilmpjes gemaakt, maar daaruit kwamen geen bijzonderheden.

Alleen in Noorwegen

Ik vraag haar sinds wanneer de klachten zijn begonnen. Ze vertelt: ‘De eerste keer was toen ik studeerde in Noorwegen, drie maanden geleden. Dat was een droom die ik altijd al had: studeren in Noorwegen! Ik woonde toen bij een hospita op kamers. De hospita werkte in de horeca, ze was eigenlijk altijd weg als ik thuis was. Ze woonde nogal een eindje buiten de stad waar ik studeerde, heel afgelegen. Het viel me best zwaar. Hoe snel het donker werd, hoe afgelegen het huisje lag, hoe alleen ik was, hoe erg ik thuis miste. Daar begon dat nare gevoel voor het eerst. Ik kreeg geen lucht meer, mijn hart sloeg op hol.’

Paniekaanval

‘Ik ben toen naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance, maar ze konden niets vinden. Dat heeft me nog meer angst aangejaagd. Er is iets niet in orde, maar wat? Nu ben ik weer terug bij mijn ouders, ik vind het nu naar om weer op kamers te gaan. Wat als er weer iets gebeurt?’ Het verhaal van deze patiënte horen we regelmatig in de praktijk. Ik verwacht dat de artsen ook wel hebben gezien dat ze een paniekaanval heeft gehad met hyperventilatie, maar dat ze dit wellicht niet duidelijk genoeg naar haar hebben uitgesproken.

Acute angst

De paniek is haar om het hart geslagen toen ze zich onverwacht heel kwetsbaar voelde, alleen in dat donkere, verlaten huisje. De acute angst van toen is ze niet kwijtgeraakt, is niet begrepen en nu heeft dat gevoel zich vastgezet en is ze bang dat het haar ieder moment weer de lucht kan ontnemen. Het middel waar ze vlot mee opknapt is Aconitum.

Aconitum

Aconitum hoort wat mij betreft in iedere homeopathische EHBO-set thuis. Acute klachten door schrik en/of paniek worden hiermee vaak snel beter. Mocht dat niet zo zijn, dan is het goed om een homeopaat mee te laten kijken.

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij jou of je kind past, kun je op deze website een homeopaat raadplegen.