Sulphur mens

Op consult komt een man van bijna dertig, type vrijgezelle eeuwige student. Hij omschrijft zijn klacht als ‘een ernstige vorm van luiheid’. Dat uit zich in veel op zijn kamer hangen en weinig uit zijn handen laten komen. Hij begint de week wel met goede voornemens om meer te ondernemen, maar die worden dan toch niet uitgevoerd. Morgen is er weer een dag. Zijn afstudeerscriptie blijft maar liggen en hij is er eigenlijk wel klaar mee dat het steeds zo gaat.

Tekst: Manon Bruins

Filosoferen

Ik vraag waarmee hij zijn dagen vult. ‘Ik lees graag fantasyboeken, ik leef regelmatig in een andere wereld in mijn hoofd. Goede vrienden zijn ook belangrijk. Ik vind het interessant om diepgaande gesprekken te voeren. Eigenheid in mensen spreekt me aan. Oprechtheid. Het moet wel ergens over gaan. Verder kan ik kan zelf geen structuur aanbrengen in de dag, lijkt het.’ Hij komt op mij over als een heel vriendelijke en ontspannen persoon. Krijgt hij wel eens ruzie met iemand? ‘Daar moet je wel heel erg je best voor doen’, antwoordt hij met een glimlach.

Zwavel

Op basis van dit beeld schrijf ik het middel Sulphur voor. Dit is gemaakt van zwavel. Sulphur-mensen houden van harmonie en zoeken naar iemand die perfect bij ze past. Anders blijven ze liever alleen. Ze hebben ook niet echt andere mensen nodig, ze kunnen goed alleen zijn. Maar een intellectuele discussie gaan ze niet uit de weg. Sulphur-mensen staan bekend om hun slordigheid, wat hen niet interesseert kan lang blijven staan, zoals de afwas. Maar op hun geliefde boekenverzameling kunnen ze heel zuinig zijn. Na een aantal weken Sulphur vertelt de student: ‘Mijn scriptie schiet op. Het lukt me om doelen te stellen en ze te behalen. Ik voel een prettig soort energie om te werken.’

Wiet

Na het derde consult geeft hij aan: ‘Ik rook veel, dat wist je al. Maar ik gebruik ook regelmatig wiet. Ik vind de ontspanning fijn, maar ik weet ook dat het me tegenwerkt om iets gedaan te krijgen. Het roken en blowen trekt me weer terug in meer apathie.’ Inmiddels is hij afgestudeerd en op zoek naar werk. Ik schrijf naast Sulphur ook homeopathische middelen voor die mogelijk zijn verslavingstendens wat verminderen en hem mogelijk helpen om sneller de wiet uit zijn systeem te krijgen. Hij mailt na een aantal maanden: ‘Ik heb een leuke baan gevonden die past bij mijn studie. Ik sta momenteel erg goed in het leven. Steeds vaker kom ik mijn eigen gemaakte afspraken na en heb ik het idee dat ik mijn tijd goed besteed. Soms heb ik nog wel wegzakkertjes van één of twee dagen, maar niet in die mate dat ik er last van heb. Beter nog, ik vind dat wel prettig zo.’

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor het vinden van een middel dat bij jou of jouw kind past, kun je op deze website een homeopaat raadplegen.