Patient negentig jaar

Op consult komt een mevrouw van in de negentig. Het is een krasse dame die scherp van geest is. De reden van komst zijn terugkerende blaasontstekingen. Verder voelt ze zich niet lekker in haar hoofd. Dat laatste vindt ze vervelend, want het maakt dat ze niet meer durft te fietsen. En andere klacht zijn de frequente koortslippen. Ze komt er niet echt voor, maar als we daar ook wat aan kunnen doen?

Tekst: Manon Bruins

Blaasontsteking

De blaasontsteking komt elke twee tot drie maanden terug. Als kind was ze hier ook gevoelig voor, maar het is jaren weggeweest. Sinds haar tweede huwelijk speelt het weer af en toe op. Het was eerst beperkt tot tweemaal per jaar, maar de laatste tien jaar is het om de haverklap raak. De behandeling is steeds met antibiotica. Haar gezondheid is verder goed.

Naar gevoel in het hoofd

Ik vraag naar het nare gevoel in haar hoofd. Ze vertelt: ‘Ook dat speelt al jaren. Het is alsof mijn hoofd vol snot zit, maar op foto’s is niets te zien. Het drukt achter mijn oren en ogen. Er komt geel snot uit mijn neus. Dat heb ik het hele jaar door.’

Behandeling

Ik schrijf meerdere homeopathische middelen voor. Een vitaliserend middel om de ontsteking in haar holtes te verminderen, een middel dat past bij haar constitutie en middelen passend bij haar beschrijving van de blaasontstekingen. Na het eerste consult vertelt ze: ‘Ik slaap beter en ik ben vaak minder moe in mijn hoofd. Het voelt ook anders, niet zo naar als daarvoor. Verder heb ik helder vocht uit mijn neus. Mijn koortslip trok sneller weg dan anders. De blaas voelt ook rustiger’. Een aantal maanden verder in de behandeling heeft ze geen blaasontstekingen meer gehad, en voelt ze zich goed.

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Voor een middel dat bij jou of je kind past, kun je via deze website een homeopaat raadplegen.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >