Spring naar content

Het China officinalis-type: ‘Het is nu eenmaal zo, ik zit vast’

Het China officinalis-type: ‘Het is nu eenmaal zo, ik zit vast’

Het China officinalis-type: ‘Het is nu eenmaal zo, ik zit vast’Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld. Wat is jouw ontwikkelingsstadium en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het China officinalis-type. 

Tekst: Manon Bruins 

China officinalis past bij mensen die het gevoel hebben dat ze zwak zijn, en dat andere mensen of de omstandigheden hen de loef afsteken. Doordat andere mensen of omstandigheden hen zoveel hinderen, kunnen ze hun ambities niet waarmaken. ‘Deze hoofdpijn geeft zoveel last, ik kan nu niet werken’. ‘Mijn buren maken zoveel herrie, ik kan onmogelijk slapen’. ‘Ik wil wel ondernemen, maar de overheid ligt steeds dwars.’ Hun gevoel hierover is: ‘Hier kan ík niets aan doen, het is nu eenmaal zo’. Het ontbreekt deze mensen aan de energie of aan de moed om zelf hun situatie aan te pakken. In reactie hierop gaan ze zich een voorstelling maken van waar ze hadden kunnen zijn, als het hen had meegezeten in hun leven. De China persoon bouwt luchtkastelen, maar kan ze niet waarmaken. We herkennen waarschijnlijk allemaal wel een dergelijk gevoel. Als dit gevoel echter blijvend is, kan het middel China helpend zijn om uit de impasse te geraken. 

Acute ziekte 

China officinalis werd vroeger gebruikt tegen de wisselkoortsen van malaria. Homeopaten schrijven China regelmatig voor als ze bij hun patiënt een tendens van ‘aanval’ of ‘periodiciteit’ zien in het ziektebeeld. Of het nu gaat om jaarlijks terugkerende hooikoortsklachten, aanvalsgewijs optredende astma of opvlammingen van reuma.   

Chronische klachten 

Ook bij chronische aandoeningen die een gevoel van ‘vastzitten’, en ‘het is nu eenmaal zo’ teweegbrengen, kan China ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan ME/CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom), de ziekte van Pfeiffer of fibromyalgie. Ten slotte is China een belangrijk middel bij herstel van vitaliteit na verlies van lichaamsvloeistoffen: na ernstige diarree, uitputting door borstvoeding of vermoeidheid na bloedverlies.  

Middel kiezen 

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >


Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.