Spring naar content

De Kalium carbonicum man: ‘Regels zijn regels’

De Kalium carbonicum man: ‘Regels zijn regels’

De Kali carbonicum man: ‘Regels zijn regels’Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld. Wat is jouw ontwikkelingsstadium, wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Kalium carbonicum man (of vrouw).

Tekst: Manon Bruins

Harde werkers, gericht op familie

De Kalium carbonicum man of vrouw is bang om alleen te zijn en kwetsbaar te worden. Zijn grootste angst is om zonder gezin of familie komen te staan. Als ze alleen zijn, komt de onrust over hen. Als iemand van het gezin ziek is raakt ze geïrriteerd, ze voelt zich angstig worden, omdat ze bang is dat ze het zonder hen niet redt. Dit gevoel maakt dat ze uithalen en zich juist kritisch en ruzieachtig opstellen. Ze kunnen streng zijn naar gezinsleden, vanuit een sterk gevoel om te beschermen en het beste voor hen te willen. Ze hebben het liefst alle gezinsleden om hen heen, maar kunnen zoveel kritiek leveren dat kinderen het liefst zoveel mogelijk buitenshuis zijn. Het zijn mensen die wat op afstand blijven in het contact, dat ervaren ze als veiliger.

Rigide

De angst om alleen te komen maakt hem stijf en star, hij gaat op zoek naar absolute houvast, veiligheid en zekerheid. Dat kan gevonden worden in het geloof, maar ook in dagelijkse structuur, in de wetenschap of in regels en wetten. ‘Als we ons allemaal zo gedragen, zo leven, dan komt het goed, dan slaat het noodlot niet toe’, dat is de hoop. Vaak is er vroeger in de opvoeding weinig ruimte geweest om emoties te laten zien, daarmee zijn emoties onveilig geworden en moeten snel weer onderdrukt. Bij deze mensen overheerst het brein de emoties. Daarmee zijn het veelal conservatieve, betrouwbare, enigszins dogmatische personen die veel voor elkaar boksen.

Plichtsgetrouw

Op deze mensen kun je bouwen, ze zijn plichtsgetrouw. Afspraak is afspraak, regels zijn regels. Je weet met hen waar je aan toe bent. Woensdag gehaktdag, en als ik zeg dat ik om zeven uur thuis ben, dan ben ik ook om zeven uur thuis.

Lichamelijke klachten

Hun zwakke plek is de maag; hierin voelen ze heftige emoties alsof ze geslagen worden. Ook hun rug en bekken kunnen klachten geven. Verder vatten ze makkelijk kou door op de tocht zitten.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 


Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.