Spring naar content

De Aconitum gemoedstoestand: ‘Rusteloze paniek!’

De Aconitum gemoedstoestand: ‘Rusteloze paniek!’

AngstEen homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld. Wat is jouw ontwikkelingsstadium, wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van een Aconitum gemoedstoestand.

Tekst: Manon Bruins

Acute schrik met angstige rusteloosheid

Het middel Aconitum kan enorm helpend zijn in situaties die acute angst, schrik en paniek oproepen. Waarbij mensen echt het gevoel hebben dat hun laatste uur geslagen heeft. De ademhaling versnelt, mensen kunnen gaan hyperventileren, en/of het gevoel krijgen dat hun hart op hol slaat. Het is zichtbaar dat ze in paniek zijn, er is grote rusteloosheid. Er is het gevoel dat de dood hen op de hielen zit. Het gaat om een acute intense dreiging van buitenaf die plotseling opkomt en weer verdwijnt. Denk aan slachtoffers van rampen, het meemaken van ongelukken of een acute dreigende ziekte.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Hoewel Aconitum veelvuldig in acute situaties wordt voorgeschreven kan het ook chronisch passend zijn bij iemand. Als de angst voor de ervaren angst blijft. Deze angst kan heel gemakkelijk getriggerd worden door geuren, mensenmassa’s, geluiden of plekken die doen denken aan de eerste heftige schrik. Zoals weer een ziekenhuis in lopen, langs de plek van een ongeluk rijden, in een vliegtuig of lift zitten, ambulances horen passeren of heftige beelden zien in een film. Mensen kunnen ook nachtmerries of flashbacks beleven. Denk aan klachten van PTSS, maar ook aan angststoornissen en -fobieën. Aconitum kan helpen om de shock of paniek, die soms jarenlang in lichaam of geest opgeslagen is, los te laten.

Lichamelijke klachten

Aconitum kan nodig zijn in acute situaties die door de persoon als heel heftig en overweldigend worden ervaren. Denk aan bevallingen die niet goed verlopen, het zien of beleven van ongelukken of rampen, het nauwelijks ontsnappen aan gevaar. Daarnaast kun je aan dit middel denken bij klachten die passen bij PTSS of angststoornissen. Aconitum is verder passend bij acute ziektes die heftig verlopen – zoals longontstekingen, Covid, kroep, of hartaanval.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >


Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.