Teken en homeopathie

Tekenbeet

We worden regelmatig gewaarschuwd voor teken, die zich in hoog gras en in de bossen bevinden. In juni en juli is het aantal meldingen van tekenbeten het hoogst. Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Tekst: Annelies Meester

De teek zelf is niet eens zo gevaarlijk, maar wel de bacterie die ze soms met zich mee dragen. Het percentage besmette teken is gemiddeld 15%. Lyme is een ziekte die kan ontstaan door de beet van een besmette teek en kan vervelende klachten veroorzaken. Als de besmette teek 24 uur of langer in de huid vast zit, kan de bacterie het lichaam binnendringen. Dan verschijnt een rode ring, maar hoeft niet altijd. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn!

Lastige bacterie

De bacterie die Lyme veroorzaakt is een bijzonder geval. De Borrelia burgdorferi is familie van de Syfilis-bacterie, een zogenaamde spirocheet. Deze bacteriën zijn spiraalvormig en boren zich als een kurkentrekker onze cellen in. Dat maakt dat het lastig is om het te behandelen met antibiotica, omdat die meestal niet zover kan komen als de bacterie. Vaak is één kuur niet effectief en wordt deze verlengd, met alle nadelen van dien. De darmen kunnen van slag raken, waardoor onze weerstand verder achteruit gaat en Lyme nog meer vat krijgt op het lichaam. Dat is allemaal niet zo vrolijk om te weten.

Afweer verhogen

Gelukkig is er goed nieuws: met homeopathie en bepaalde kruidentincturen is een goede behandeling mogelijk. In de homeopathie hebben we een bijzondere groep middelen, die het immuunsysteem alert maakt op de specifieke indringer en daarvoor de afweer verhoogt. Afhankelijk van de bacterie of het virus wordt het juiste homeopathische middel ingezet. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij de ziekte van Pfeiffer, bij herpes of gordelroos, maar dus ook bij de ziekte van Lyme. Als er onzekerheid bestaat of de teek besmet is of niet, kan het verstandig zijn om dit preventief in te zetten. Ook bepaalde tincturen kunnen nodig zijn, om niet alleen de bacterie zelf, maar ook de gifstoffen, die de bacterie produceert en waar je ziek van wordt, op te ruimen.

Homeopathie, ook bij chronische klachten

Het risico op het ontwikkelen van Lyme, welke grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid op korte en lange termijn, vraagt om een deskundige aanpak. Homeopathie kan daar een belangrijke rol in vervullen. Ook bij jarenlange chronische klachten sinds de besmetting met Lyme, waarbij het herstel onvolledig blijft, vormt de homeopathie een doeltreffende aanpak.

Wil jij weten wat homeopathie kan betekenen bij de gevolgen van een tekenbeet?

Annelies Meester

Annelies Meester

Klassiek homeopaat
homeopathiemeester.nl