Spring naar content

Spreekbeurt

Spreekbeurt of werkstuk maken over homeopatie? Hier vind je alle informatie!

HomeopathieIedere leerling moet wel eens een spreekbeurt houden of een werkstuk schrijven. Ben je geïnteresseerd in homeopathie? Dan zit je hier goed. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over homeopathie om jouw spreekbeurt of werkstuk tot een succes te maken.

Heel veel succes met het voorbereiden van je spreekbeurt of werkstuk over Homeopathie!

 

1) Homeopathie, wat is dat eigenlijk?

Homeopathie is een geneeswijze waarbij een homeopaat probeert je op een natuurlijke manier beter te maken. Daarbij kijkt hij goed naar het geheel van klachten, symptomen en hoe een patiënt in elkaar zit. De homeopathische middelen worden gemaakt van planten, dieren of mineralen.

Voorbeeld:

Als je een wondje hebt gaat dit, na een tijdje, vanzelf weer dicht. Daar zorgt je lichaam zelf voor, dit noem je de zelfgenezende kracht (ook wel het zelfherstellend vermogen genoemd). Iedereen heeft deze zelfgenezende kracht en bij iedereen gaat het wondje dus ook vanzelf weer dicht. Maar soms is je zelfgenezende kracht niet meer sterk genoeg om je beter te kunnen maken. Dit kan komen door een ongeluk, ziekte of nare gebeurtenis. Homeopathie helpt de zelfgenezende kracht weer sterker te maken, zodat deze je lichaam kan helpen om beter te worden.

 

2) Wie heeft het bedacht?

Samuel Hahnemann, grondlegger van de homeopathieHomeopathie is ontdekt door Samuel Hahnemann. Hij was een Duitse arts en apotheker en leefde van 10 april 1755 tot 2 juli 1843. Zijn hele leven is hij heel druk bezig geweest met het ontdekken en verbeteren van de homeopathie.

 

3) Waar komt de naam homeopathie eigenlijk vandaan?

Homeopathie komt van twee Griekse woorden: ‘homoios’ (= gelijksoortig) en ‘pathos’ (= lijden). Nu weet je waar het woord homeopathie vandaan komt. Een zin die heel belangrijk is voor de homeopathie is:  ‘Similia Similibus Curentur’. Dit is Latijn en betekent: het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden. Hieronder lees je er meer over.

 

4) Hoe werkt het? En hoe weet je dat nou?

Wat bedoelen ze nu eigenlijk met de zin: ‘Similia Similibus Curentur’: het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden?

Je hebt vast wel eens gehoord van actie – reactie. Dit gebeurt in de natuur maar ook bij jou. Als je je hoofd stoot (actie), krijg je geen deuk in je hoofd maar een bult (reactie). Het lichaam maakt als reactie op het stoten een bult, een tegenovergestelde reactie dus.

Homeopathische middelen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals planten, dieren of mineralen (bijvoorbeeld goud, zwavel of kwik).  Als je gezond bent en je neemt een van deze stoffen, dan krijg je als reactie bepaalde ziekteverschijnselen. Je wordt dus een beetje ziek. Iedere stof zorgt weer voor andere ziekteverschijnselen. Maar als iemand ziek is, krijgt hij van de homeopaat een homeopathisch middel. Ziek kindDit middel is gemaakt van de (sterk verdunde) stof, die bij een gezond mens zorgt voor ziekteverschijnselen die heel erg veel lijken op de ziekte die iemand heeft. Door dit middel te nemen als je ziek bent, worden je ziekteverschijnselen een heel klein beetje erger. Dit gebeurt zonder dat je het merkt. Omdat je door het middel dus een heel klein beetje zieker wordt, krijgt jouw zelfgenezende kracht een seintje om aan het werk te gaan. Net als bij het stoten van je hoofd, gaat je lichaam dan een tegenovergestelde reactie geven: dit betekent dat je lichaam dan aan het werk gaat om weer beter te worden.

Voorbeeld:

Als je door een wesp geprikt wordt krijg je van de homeopaat een middel (tegengif) dat van het gif van de wesp gemaakt is. Maar bij het homeopathisch middel is het wespengif heel erg verdund met water (gepotentieerd). Zo geeft het middel het lichaam een seintje om vanuit de eigen zelfgenezende kracht weer te genezen.

 

Dat het goed werkt weet je omdat je klachten verdwijnen. In een acute (plotselinge) situatie, dus bijvoorbeeld als je je hoofd stoot, zullen de middelen heel snel werken. De bult op je hoofd zal niet zo groot en dik worden als anders en zal sneller weer over zijn. Zo gaat het ook als je de griep hebt. Je bent sneller dan normaal opgeknapt. Bij ernstige ziektes, allergieën, hoofdpijnen of astma duurt het wat langer. Maar ook dan merk je dat het steeds beter gaat en de klachten steeds minder worden.

 

5) Wie heeft dat allemaal onderzocht?

Samuel Hahnemann - grondlegger van de homeopathieDe Duitse arts Samuel Hahnemann heeft deze manier van genezen jarenlang onderzocht. Toen hij merkte dat hij een hele nieuwe, belangrijke manier aan het ontdekken was om ziektes te kunnen genezen, heeft hij eerst heel veel stoffen op zichzelf uitgeprobeerd. Heel precies heeft hij opgeschreven welke klachten hij kreeg nadat hij een bepaalde stof in had genomen. Daarna heeft hij ook veel stoffen op zijn vrouw en kinderen uitgeprobeerd en weer heel precies alles opgeschreven. Hahnemann gaf ook les op de universiteit. Sommige studenten hielpen hem met uitproberen, onderzoeken en alles opschrijven. Nadat Hahnemann was overleden zijn andere homeopaten hier mee verder gegaan. Zo zijn dus héél veel stoffen heel precies onderzocht. De werking van al deze stoffen is opgeschreven in boeken, die de homeopaten van nu gebruiken.

 

6) Wat doen homeopathische geneesmiddelen?

Eigenlijk zijn homeopathische middelen geen geneesmiddelen (medicijnen), maar ‘ziekmaakmiddelen’. Ze maken je eerst een héél klein beetje erger ziek, zodat je zelfgenezend vermogen in de gaten krijgt dat er een ziekte is. Door het seintje dat het homeopathische middel geeft, gaat je zelfgenezend vermogen aan het werk om de ziekte te genezen, zodat je weer beter wordt. Dus eigenlijk lost je lichaam de ziekte weer zelf op.

 

7) Wat voor soort middelen zijn homeopathische middelen?

Homeopathisch middelHet zijn altijd natuurlijke middelen, gemaakt van een plant, een dier of mineralen. Ze hebben ook bijna nooit bijwerkingen en kunnen meestal prima naast normale geneesmiddelen worden gebruikt. Dat is het fijne van natuurlijke middelen; niet giftig, niet schadelijk en heel makkelijk te gebruiken. Homeopathie is een veilige en milieuvriendelijke geneeswijze mits goed voorgeschreven en goed toegepast. Dus het beste kun je altijd advies vragen aan een homeopaat of homeopathisch arts.

 

8) Wat zijn homeopathische zelfzorgmiddelen?

Zelfzorgmiddelen in de homeopathie kun je gebruiken voor het behandelen van niet-ernstige klachten zoals bijvoorbeeld verkoudheid, kneuzingen of lichte huidbeschadigingen. Deze middelen kun je bijvoorbeeld kopen bij de drogisterij. Het is belangrijk dat je altijd de bijsluiter leest. Als het zelfzorgmiddel na korte tijd geen effect heeft, adviseren wij je altijd bij een arts of homeopaat langs te gaan.

 

9) Voorbeelden van homeopathische middelen

  Voorbeelden homeopathische middelen spreekbeurt

 

10) Hoe wordt een homeopathisch middel gemaakt?

Homeopathische korrelsDe stof waar het homeopathische middel van wordt gemaakt, wordt eerst fijngemalen en dan goed gedroogd. Daarna wordt de stof opgelost in alcohol. Dit is pure alcohol en niet de alcohol die mensen soms drinken. Dan wordt het steeds verder verdund met alcohol en water. Tussen het verdunnen door wordt het middel steeds geschud.

Dit steeds weer verdunnen en schudden is een heel lang proces en dat noemen we ‘potentiëren’. Als dit lang genoeg gedaan is, is er van de echte stof niets meer terug te vinden. Een homeopathisch middel is dus niet giftig. Alleen de kracht (energie) van de plant of het dier wat geneest is er nog en daar is het middel van gemaakt. Deze kracht wordt steeds sterker als er langer verdund en geschud is. Als het verdunnen en schudden klaar is, worden er korreltjes van het middel gemaakt die zo groot zijn als een koekkruimel. Deze korreltjes kun je dan zo innemen of oplossen in een glas water en daar een theelepeltje van nemen. Ook kun je een korreltje oplossen in een klein flesje met alcohol, zodat je er aan kunt ruiken.

 

11) Hoe gebruik je het homeopathische middel?

De homeopaat geeft aanwijzingen hoe het homeopathische middel gebruikt moet worden. Het is belangrijk om die altijd goed op te volgen. Er zijn verschillende manieren van gebruik. Heb je korrels gekregen, dan leg je die onder je tong en laat ze daar langzaam smelten. Je mag de korrels niet met de handen aanraken. Het kan ook via een oplossing, dan doe je een aantal korrels in wat water, en daar neem je dan een slokje van. Homeopathische middelen worden via het mondslijmvlies opgenomen. De opname gebeurt het beste als het mondslijmvlies schoon is. Daarom is het beter om minimaal een kwartier voor en na het innemen niets te eten of te drinken en geen tanden te poetsen.

 

12) Als je het verkeerde middel gebruikt, wat gebeurt er dan?

Als je een paar keer het verkeerde middel gebruikt, gebeurt er niets. Het middel werkt dan gewoon niet en helpt ook niet om de ziekte die je hebt te genezen.

 

13) Alles moet tegenwoordig wetenschappelijk bewezen zijn, is dat met homeopathie ook zo?

De regering wil dat wel heel graag en er is ook heel veel onderzoek gedaan. Ook wetenschappelijk onderzoek. Er bestaan wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is bij verschillende kwalen en aandoeningen.

Al die onderzoeken zijn te vinden op de website Pubmed, zie de volgende link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=homeopathy Je vindt het vast geen leuke website, want onderzoeken zijn helemaal niet makkelijk te lezen.

De Vereniging Homeopathie heeft een aantal onderzoeken laten samenvatten en vertalen. Neem maar eens een kijkje op https://vereniginghomeopathie.nl/wetenschap/

 

14) Ik heb een afspraak met de homeopaat, hoe gaat dat dan?

HomeopaatAan het begin van de behandeling heeft de patiënt een gesprek met de homeopaat. Dat gesprek (ook wel consult genoemd) kan wel langer dan een uur duren. De homeopaat schrijft alles op wat de patiënt vertelt en stelt allerlei vragen. Daarna gaat de homeopaat kijken waar de patiënt het meeste last van heeft. Bij deze klachten wordt dan het goede middel gezocht. Een homeopaat kijkt daarbij ook goed naar hoe je als persoon in elkaar zit. Zo kan het dat bij dezelfde klacht de ene patiënt een ander middel voorgeschreven krijgt dan de andere.

Je krijgt dan via een homeopathische apotheek het middel thuisgestuurd en vervolgens moet je dit voor bepaalde periode gebruiken. Meestal maakt de homeopaat weer een nieuwe afspraak met je om te kijken hoe het dan gaat. Soms moet je de homeopaat ook een berichtje sturen over hoe het gaat zodat de homeopaat je kan zeggen of je zo door moet gaan of niet.

 

15) Moet je in homeopathie geloven voordat het werkt?

Nee, je hoeft er niet in te geloven. Homeopathie wordt ook gebruikt bij baby’s en bij dieren en die kunnen er niet in geloven omdat ze niet weten wat het is. Toch werkt het bij baby’s en dieren net zo goed.

 

16) Welke ziektes zijn te behandelen met homeopathie?

Met homeopathie kunnen verschillende ziektes en klachten worden behandeld. Dit kunnen acute (plotselinge) klachten zijn, zoals blauwe plekken,  griep of huidirritatie, maar ook chronische (langdurige) klachten, zoals bijvoorbeeld allergieën, acne, eczeem en reumatische klachten. Ook kan homeopathie helpen als je niet lekker in je vel zit, heel erg verdrietig bent of als je gepest wordt. In dat geval kun je het beste naar een homeopaat gaan.

 

17) Werken homeopaten wel eens samen met dokters?

DokterHomeopaten werken vaak samen met dokters. Vaak is iemand al onder behandeling van een dokter, voordat hij bij de homeopaat komt. Dit kan prima. Zolang het nodig is kan de patiënt ook gewoon de medicijnen die hij van de dokter krijgt blijven doorgebruiken.

Het kan ook zijn dat iemand nog niet bij de dokter is geweest, maar meteen naar de homeopaat gaat als hij zich ziek voelt. Als de homeopaat de klachten niet helemaal vertrouwt, stuurt hij iemand toch naar de huisarts of het ziekenhuis, zodat onderzocht kan worden wat er aan de hand is. Tijdens de opleiding voor homeopaat krijg je ook les van een dokter, zodat je goed leert of klachten ernstig zijn en wanneer je iemand naar de huisarts of het ziekenhuis moet sturen.

 

18) Kun je homeopathie ook bij dieren toepassen?

Homeopathie bij dierenHomeopathie helpt ook bij dieren, zoals bij huisdieren en bij dieren op de boerderij. Door een homeopathische behandeling wordt het zelfherstellend vermogen van het dier geprikkeld. Een dier laat vaak heel direct zien waar het last van heeft en dan is ook direct te zien of er na behandeling een verbetering optreedt. Veel dieren genezen of hebben een betere kwaliteit van leven door de homeopathische behandeling.

Klachten bij een dier waarmee je naar een homeopathisch werkende dierenarts kunt gaan zijn onder andere huid- of vachtproblemen als eczeem, blaasproblemen, luchtwegaandoeningen, stress, maag-darmproblemen en problemen aan het bewegingsapparaat.

 

19) Hoe lang moet je gestudeerd hebben om homeopaat te worden?

De studie om homeopaat te worden duurt gemiddeld 5 jaar. Als je het diploma al hebt volg je nog af en toe lessen, dit is om te zorgen dat je geen belangrijke dingen vergeet. Ook leer je dan steeds weer de nieuwste ontdekkingen binnen de homeopathie.

Er zijn ook artsen die homeopathie toepassen. Zij hebben na hun artsenstudie een homeopathie-opleiding van 3 jaar gevolgd.

 

20) Kan iedereen het leren?

De studie om homeopaat te worden is op HBO-niveau. Dus je kunt met de studie beginnen als je een HAVO diploma of een MBO diploma hebt. Je moet wel goed zijn in de Engelse taal. Want veel boeken zijn er alleen in het Engels.

 

21) Welke boeken zijn er?

Samuel Hahnemann heeft tijdens zijn leven twee belangrijke boeken geschreven, waarin hij alles uitlegt wat hij heeft ontdekt over homeopathie. Deze boeken heten “Organon der geneeskunst” en “De chronische ziekten”. Organon is een Grieks woord, en betekent ‘werktuig’ of ‘methode’. In dit boek legt Hahnemann stap voor stap uit hoe homeopathie werkt.

In “De chronische ziekten” legt Hahnemann uit hoe chronische ziektes kunnen genezen met hulp van homeopathie. Chronische ziektes zijn ziektes die iemand al een groot deel van zijn leven heeft en die vaak steeds een beetje erger worden en nooit vanzelf overgaan.

Behalve de boeken van Hahnemann bestaan er nog heel veel andere boeken over homeopathie.

 

22) Vraag drie gratis boekjes aan!

Wil je na het lezen van deze informatie nog meer weten?

Voor je spreekbeurt kun je 3 gratis informatieboekjes (Homeopathiewijzers) aanvragen. Eentje gaat over homeopathie bij verschillende gezondheidsklachten, eentje gaat over hoe je homeopathie voor dieren kunt gebruiken en dan is er ook nog een die gaat over homeopathie voor kleine kinderen.

Homeopathiewijzers    Brochure Homeopathie

Voor het aanvragen van de 3 boekjes en een informatiefolder stuur je een mailtje met je naam en adres naar info@vereniginghomeopathie.nl

Ga je een spreekbeurt houden dan mag je voor de hele klas de folder aanvragen. Vertel dan ook in de mail hoe groot je klas is. We sturen de 3 boekjes en de folder(s) dan zo snel mogelijk naar je toe.

 

23) Waar vind ik nog meer informatie?

Op de volgende websites vind je nog meer informatie over homeopathie:

www.vereniginghomeopathie.nl

www.klassiekehomeopathie.nl

 

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar of naar info@vereniginghomeopathie.nl of info@klassiekehomeopathie.nl.

Ook kun je op deze website adressen vinden van een homeopaat bij jou in de buurt waar je dan ook nog met je vragen terecht kunt.

 

Download hier de spreekbeurt in PDF formaat >

 

Heel veel succes!

 

 

 

Bron:

www.klassiekehomeopathie.nl/spreekbeurt-homeopathie/

www.vereniginghomeopathie.nl

 

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.