Slapeloosheid

Waarschijnlijk zul je wakker schrikken als je hoort hoeveel mensen er slecht slapen. Tips als het vermijden van koffie en alcohol en zorgen voor een koele slaapkamer zijn secundair, omdat zij niet altijd de oplossing zijn voor een chronisch slaapprobleem. Als het inslapen moeizaam gaat en je meerdere keren per nacht wakker wordt, is dat mogelijk te wijten aan een verstoring tussen lichaam en geest. In dit artikel beschrijf ik een primaire slaapstoornis waarbij ik oorzaken als lichamelijke ziekten of een depressie achterwege laat.

Door Vincent Engel

Op een natuurlijke manier inslapen voelt heerlijk en ultiem ontspannend. Zelf ben ik een buikslaper en val ik moeilijk tot niet in slaap als ik op mijn rug lig. Soms draai ik mijzelf op mijn rug als ik de slaap in mij voel komen; dan val ik niet in slaap, maar kom ik in een soort trance. Toch gaat inslapen bij mij ook wel eens moeizaam door te veel gedachten in mijn hoofd. Vaak is er dan iets gebeurd wat impact heeft gehad en wat ik dien uit te werken. Er moet bijvoorbeeld iets geregeld worden of ik heb stress. Ademhalingsoefeningen of een kop warme melk hebben dan geen zin. Ik voel de slaap niet in mij komen en als ik een half uur later mijn ogen open doe, ben ik nog steeds klaarwakker. In een schrijfblok deze gedachtestroom van me af schrijven, is een optie. Ik moet die onrust, die gedachten, van me afzetten. Lukt dat, dan komt de slaap in mij en voel ik me wegzakken. Een gebeurtenis kan een dusdanige impact hebben op je geest dat deze niet of niet goed verwerkt wordt. Je leegmaken voor de slaap en ontspanning creëren in je lichaam wordt vervolgens elke avond weer een opgave.

Lichamelijk herstel

De beheersing van je ‘wakkere’ lichaam en alles wat je die dag beleefd hebt, vloeit langzaam weg bij het liggen in bed. In een lichte slaap is het innerlijk leven nog niet vrijgekomen van het lichaam en reageert dit nog steeds op het centrale zenuwstelsel. In een diepe slaap werkt het zenuwstelsel niet meer op volle kracht en verloopt de verwerking en het lichamelijk herstel op een natuurlijke manier.

Vierde fase

De eerste drie slaapfasen, zoals het indutten en licht slapen, lukken iedereen wel, maar de overgang naar de vierde fase van slaap – de diepe slaap om te herstellen en de dag te verwerken – luistert zeer nauw. Vandaar dat vrijwel alle psychische klachten gepaard gaan met slecht slapen. Als je plotseling slaapproblemen krijgt, ga dan na wat er gebeurd is de laatste tijd. Misschien een ruzie met de buren? Ga deze kwestie analyseren, overdenken, praat erover of schrijf het op en wacht vervolgens tot de natuurlijke slaap intreedt.

Gaat het inslapen nog steeds moeizaam? Soms is een lange wandeling beter dan vroeg naar bed. Je biologische ritme zegt dat je moet slapen maar je geest zegt: nee, eerst uitwerken. Deze stappen kun je niet overslaan. Omdat je geest niet inslapen wil, wordt het natuurlijk slaapritme verstoord. Door onrustige gedachten of diepgaande ‘geestelijke’ wonden, die ver in het verleden hun oorsprong kunnen hebben, zorg je er dus zelf voor dat je niet in slaap valt en dat creëert een slaapstoornis.

Psychische oorzaak

Slecht slapen is een groot probleem – wereldwijd. Topsporters kunnen een gouden plak vergeten als zij gaan afwijken van hun slaapschema. Slaap is eigenlijk zo belangrijk dat het absurd is dat sommige mensen er trots op zijn dat zij weinig tot niet slapen: ‘Er bestaat toch koffie!’ Als mensen op consult komen met een chronisch slaapprobleem kan de homeopaat zeker een middel voorschrijven, maar er komt ook psychologie bij kijken. Patiënten zullen zich moeten verdiepen in hun innerlijk leven; welke heftige of emotionele gebeurtenissen hebben echt impact gemaakt? Het analyseren van gevoelens en deze leren verwerken geeft rust en brengt je verder.

Vincent Engel

Uit Homeopathie Magazine HM, december 2017

Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?


Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >