Rouw bij dieren
Rouw bij dieren
Ook dieren kunnen rouwen na het verlies van een ander huisdier. Je ziet dit meestal bij dieren die een goede band met elkaar hadden en langere tijd samen hebben geleefd. Rouw om de dood van een ander dier kan ook diersoort overschrijdend zijn. Sommige honden en katten hebben een heel goede band met elkaar.
Door: Evelien van der Waa, homeopathisch werkend dierenarts te Houten
Goed afscheid nemen
Voor de rouwverwerking is het heel belangrijk om goed afscheid te nemen van het overleden huisdier. Dit geldt voor mensen, maar ook voor de andere dieren in het gezin. En soms voor mensen en dieren buiten het gezin, die een sterke band hadden met het overleden dier.
Verschillende manieren
Als dieren het overleden dier niet meer dood hebben gezien, weten ze zelf niet dat het dier dood is. Ze kunnen dan heel lang blijven zoeken of denken dat het dier nog thuiskomt. Om dit te voorkomen, moeten alle dieren de kans krijgen om het overleden dier nog even te “zien” om afscheid te nemen. Hoe ze afscheid nemen verschilt enorm per dier. Het ene dier komt even om de hoek van de deur kijken en vertrekt weer. Een ander dier zal echt naar het overleden dier toegaan, eraan ruiken en het eventueel aanraken en dan weer weggaan. Er zijn ook dieren die er helemaal niets mee te maken willen hebben en er zijn dieren die echt gaan waken bij het overleden dier. Om alle dieren de gelegenheid te geven afscheid te nemen, is het vaak het makkelijkste om het overleden dier in zijn of haar mandje op een centrale plek in huis neer te zetten. En voldoende tijd te nemen.
Hoe herken je rouw of verdriet bij dieren?
Bij honden uit verdriet zich vaak in de vorm van niet willen eten, alleen maar in de mand blijven liggen, niet willen wandelen of niet willen spelen. Bij katten zie je ook vaak dat de achtergebleven kat niet wil eten, maar het kan zich ook uiten in onrustig gedrag.
Ter illustratie van hoe verdriet zich kan uiten, het verhaal van Bella en Boy. Bella was een Golden retriever van vijf jaar oud. Ze kreeg klachten nadat haar maatje Boy, een Jack Russel Terrier van twaalf jaar oud, plotseling overleed. Bella was enorm aan Boy gehecht, ze deden alles samen: spelen, slapen en eten. Toen Bella als pup van tien weken in huis kwam was Boy er al en ze werden meteen dikke maatjes. Hij nam haar overal mee naartoe en was haar kleine voorbeeld. Toen hij ouder werd draaiden de rollen om en werd zij zijn grote beschermster. Overal waar Boy was, was Bella en andersom.
Na het overlijden van Boy was Bella heel onrustig; ze liep maar rond en was ook regelmatig aan het janken. Na een paar dagen werd dit minder, maar toen begon ze aan een poot te knagen, iets wat ze haar hele leven nog nooit had gedaan. Omdat de eigenaren duidelijk een link zagen tussen het gedrag van Bella en het verlies van Boy riepen ze mijn hulp als homeopathisch werkend dierenarts in.
Homeopathische middelen bij verdriet
In de homeopathie zijn er mogelijkheden om dieren (en mensen) te ondersteunen bij verdriet. Er zijn drie grote verdrietmiddelen bekend in de homeopathie: Ignatia amara, Natrium muriaticum en Phosphoricum acidum. Elk van deze middelen heeft een eigen nuance in verdriet.
Voor Bella heb ik destijds gekozen voor het middel Ignatia amara. Dit past bij “stil verdriet”. In plaats van luidruchtig het verdriet te uiten gaan dieren die bij dit middel passen, vaak aan zichzelf bijten of krabben. Ik heb Bella één keer Ignatia in een hoge potentie gegeven. De eerste dag was ze heel erg aan het janken, maar daarna gedroeg ze zich weer als vanouds en heeft niet meer aan haar poot gezeten. Het homeopathische middel heeft Bella geholpen bij de verwerking van het verdriet, waarna ze weer verder kon.
Voor meer informatie over de mogelijkheden van homeopathie bij verdriet bij dieren of over alles wat te maken heeft met het afscheid van een huisdier, kun je kijken op de volgende websites:
> www.homeopathischdierenarts.nl
> www.alseenhuisdierdoodgaat.nl