Pulsatilla voor vrouwen met menstruatieklachten

Klachten rondom de menstruatie komen veel voor en beginnen soms al in de puberteit. Ze kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld rugpijn, buikpijn, veel bloedverlies of wisselende stemmingen. Soms kunnen vrouwen zoveel last hebben van de menstruatie dat ze hun dagelijkse bezigheden moeten staken. Er zijn verschillende homeopathische middelen die vrouwen tijdens deze periode kunnen ondersteunen. Deze middelen hebben een regulerende werking op het hormoonsysteem.

Pulsatilla

Pulsatilla is zo’n hormonaal werkend homeopathisch middel, gemaakt van het plantje met de lieftallige bloemen dat ook bekend staat onder de naam wildemanskruid. Pulsatilla behoort tot de ranonkelfamilie en doet het goed in de zon op een zanderige en schrale grond. Het is een beschermde plant en hij komt voor van Midden- en Oost-Europa tot in Siberië. De geneeskrachtige eigenschappen van Pulsatilla waren al bekend bij de Kelten. Ook de Griekse arts Hippocrates gebruikte Pulsatilla als middel om de menstruatie op te wekken.

Wisselend beeld

Pulsatilla voor vrouwen met menstruatieklachtenPulsatilla wiegt mee op ieder zuchtje wind en dat beeld zegt veel over het type mens dat goed reageert op het middel. Vrouwen die Pulsatilla nodig hebben, hebben vaak last van zeer wisselende emoties, waarbij ze regelmatig in tranen kunnen uitbarsten. Ook de menstruatie zelf kan bij de ‘Pulsatillavrouw’ nogal wisselend zijn, zowel in hevigheid als in frequentie. Soms komen de menstruaties kort op elkaar, soms zitten er maanden tussen. De lichamelijke klachten die rondom de menstruatie opkomen, vertonen meestal een wisselend beeld. Dan weer is er hoofdpijn, dan weer buikpijn.

Koelte

Pulsatillavrouwen voelen zich meestal beter bij frisse lucht en in een koele omgeving. Ze kunnen slecht tegen vet eten. Ze zijn aardig en meegaand en gedijen het best in gezelschap van vrienden en familie. Dan voelen ze zich in hun element. Als ze verdrietig zijn, verlangen ze erg naar troost en genegenheid. Al deze karakteristieken, in combinatie met menstruatieklachten – zijn een sterke aanwijzing voor het homeopathische middel Pulsatilla.

Lilian Peters is klassiek homeopaat en is redacteur van HM.

Dit artikel schreef zij voor Lijfblad, informatiemagazine voor medewerkers in de drogisterijbranche.

Wil je weten welk middel voor jou persoonlijk het beste past bij jouw klacht? Bezoek dan een erkende homeopaat.