Thymus Vulgaris (Echte Tijm)
Zoek dan eens in onze plantendatabase
Thymus Vulgaris (Echte Tijm)
De afkomst van de benaming Thymus is niet geheel duidelijk. Het zou kunnen afstammen van het Griekse ‘Thymbra’ dat op haar beurt is afgeleid van het Egyptische ‘Tham’, een plant die voor lijkwassingen werd gebruikt. Het zou ook kunnen afstammen van het Griekse ‘Thumos’ wat is afgeleid van ‘thuos’ dat ‘hout dat een aangename geur verspreidt’ betekent en van het woord ‘Thuo’ wat ‘offeren’ betekent. Als laatste zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘Thumus’ dat ‘moed’ betekent. De naam ‘Vulgaris’ betekent ‘gewoon’ of ‘algemeen’.
Waar groeit Tijm?
Tijm is inheems in het Middellandse Zeegebied, in het zuiden van Italië en in Griekenland, waar het op rotsachtige hellingen groeit. Tijm groeit het liefst op een zonnige plek in een zanderige en kalkrijke grond.
Eigenschappen van Tijm:
Tijm is een veelzijdig kruid. Van oudsher is Tijm voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt als keukenkruid. Daarnaast heeft het een antioxiderende werking, is het een bacteriedoder, heeft het geneeskrachtige eigenschappen en is oergezond.
In de homeopathische geneeskunde staat Thymus Vulgaris bekend om zijn slijmoplossende werking. Daarnaast staat het bekend vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In de homeopathische geneeskunde wordt Thymus Vulgaris ook toegepast ter stimulering van de productie van witte bloedlichaampjes en zodoende ter versterking van het afweersysteem. Ook wordt het toegepast als ontsmetter bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.
Homeopathische toepassing van Tijm:
De bloeiende tijmplanten worden verwerkt in homeopathische middelen.
Hoe kun je Tijm gebruiken?
Tijmthee:
Leg enkele takjes verse tijm in een groot glas of thermoskan en giet er kokend water in. Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken en voeg eventueel naar smaak wat honing toe.
Zelf tijmsiroop maken:
Was 150 gram verse tijm en kook deze tenminste 15 minuten in 7 deciliter kokend water. Zeef het tijmwater in een andere pan, doe er 200 gram honing bij en laat dit nog eens 15 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Als de siroop nog niet dik genoeg is dan nog wat langer laten inkoken.Giet de siroop in voorverwarmde steriele donkere flessen. Sluit de flessen pas na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats. (recept: www.missnatural.nl).
Bij welke kwalen kun je Tijm gebruiken?
Bij verkoudheid
Stomen met heet water waarin een aftreksel van tijm of een paar druppels tijmolie geeft verlichting voor de luchtwegen. Tijm staat ook bekend om zijn versterkende werking van het afweersysteem. Stomen is minder geschikt voor kinderen in verband met het hete water.
Bij keelpijn
Drink een kopje tijmthee of gorgel met afgekoelde tijmthee. Je kunt ook tijmsiroop gebruiken (zie recept hierboven). Tijm staat bekend om zijn verzachtende werking bij keelpijn.
Bij hoest
Bij hoest bij verkoudheid helpt tijmsiroop het slijm in de luchtwegen op te lossen en geeft het verlichting.
Bij nervositeit
Thee van verse tijm kalmeert het zenuwstelsel en geeft rust tijdens stressperiodes.
Bij mond- of tandvleesinfecties
Bij kleine ontstekingen in de mond of na het trekken van tanden en kiezen kan tijmthee worden gebruikt, hetzij om te drinken, hetzij als mondspoeling. De tijm staat bekend om zijn licht ontsmettende werking.
Bij klachten van de maag
Thee van verse tijm kalmeert de maag en helpt bij darmkrampen, winderigheid en diarree. Het kalmeert het zenuwstelsel en geeft rust tijdens stressperiodes. Ook bij misselijkheid kan tijm thee verlichting geven.