Spring naar content

Symphytum Officinalis (Smeerwortel)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Symphytum Officinalis (Smeerwortel)

Symphytum Officinalis (Smeerwortel)Symphytum stamt van het Griekse ‘symphein’ wat samengroeien of aaneengroeien betekent. De plant bloeit weldadig en er ontstaat een lange rij bloemen op de takken met een sterke geur en veel nectar. Bijen houden van Symphytum.

Waar groeit Symphytum Officinalis?
Smeerwortel komt in Noordwest-Europa voor. De planten groeien bij voorkeur op kiezelrijke, zandige bodems en verwerken veel kiezelzuur.

Eigenschappen van de Symphytum Officinalis:
Symphytum verbindt, zowel bij vleeswonden als bij botbreuken of bij hechtingen, tussen bot en pees. De stof allantoïne heeft groeibevorderende eigenschappen en is terug te vinden in Symphytum Officinalis. De wortel is zeer eiwitrijk, hij benadert bijna de sojaboon in dit verband. Ook bevat het veel vitamine B12.
In de homeopathische geneeskunde wordt Symphytum Officinalis toegepast ter bevordering van de groei van nieuw weefsel dat de beide breukeinden moet verenigen. Allerlei klachten die bij het herstel van de breuk kunnen optreden, kunnen gunstig worden beïnvloed door Symphytum Officinalis. Denk daarbij aan irritatie rond de wond en vermindering van pijnscheuten.

Homeopathische toepassing van Symphytum Officinalis:
De verse, voor het begin van de bloei verzamelde, wortel van de smeerwortelplant wordt verwerkt in homeopathische middelen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.