Spring naar content

Matricaria Chamomilla (Echte kamille)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Matricaria Chamomilla (Echte kamille)

Echte Kamille (Matricaria Chamomilla)Matricaria Chamomilla (Echte kamille) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden “mater” wat moeder en “caria” wat zorg betekent. “Chamai” betekent grond en “millon” appel. Vermoedelijk verwijst deze benaming naar de appelachtige geur van de bloesem.

Waar groeit Kamille?
Kamille is een eenjarige plant en komt oorspronkelijk voor in Europa en West-Azië. Tegenwoordig groeit Chamomilla ook in Amerika, India en Australië. Chamomilla groeit op graslanden, graanvelden, weiden, wegbermen en veldwegen. Daarnaast gedijt zij veelal het beste op humusrijke en kalkhoudende aarde met daarin veel zout.

Eigenschappen van Kamille:
Kamille wordt al sinds de oudheid toegepast om haar wondgenezende kwaliteiten, ontsmettende werking en aangename geur. Kamille is bovendien rijk aan suiker. Tot op de dag van vandaag wordt Kamille veelzijdig toegepast. Het wordt gebruikt in zepen, shampoos, thee, geneesmiddelen etc.
Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Ook mensen met inslaapproblemen hebben vaak baat bij een kopje kamillethee.
Kamille staat in de homeopathische literatuur vooral bekend om haar kalmerende eigenschappen. Veelal wordt het in de homeopathische geneeskunde toegepast bij overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Daarnaast wordt Kamille in de homeopathische geneeskunde toegepast bij klachten als buikpijn, verkoudheid, vermoeidheid, reuma, migraine en tand- en kiespijn.

Homeopathische toepassing van Kamille:
De bloemhoofden van de Chamomilla worden verwerkt in homeopathische middelen.

 

Hoe kun je Kamille gebruiken?

 

Bij verkoudheid:

Stomen met heet water waarin een aftreksel van kamille. Stomen is minder geschikt voor kinderen in verband met het hete water.

Bij keelpijn:

Drink een kopje kamillethee of gorgel met de afgekoelde thee.

Bij hoest:

Hoesten is een goed en natuurlijk verschijnsel, waarmee slijm en vreemde stofjes en deeltjes uit de luchtwegen verwijderd worden. Gaat het ophoesten lastig, dan kan dat gemakkelijker worden gemaakt door te stomen met heet water, waaraan kamille is toegevoegd.

Bij nervositeit:

Het drinken van kamillethee maakt rustig, vermindert angstgevoelens en gespannenheid.

Bij mondinfecties:

Bij kleine ontstekingen in de mond kan kamillethee worden gebruikt, hetzij om te drinken, hetzij als mondspoeling. De kamille staat bekend om haar licht ontsmettende werking.

Bij klachten van de maag:

Kamille heeft een rustgevende werking, ook op maag- en darmen. Een kopje kamillethee kan maag en darmen weer iets tot rust brengen.

Bij infecties van de huid:

Bij kleine ontstekingen van de huid kan kamille gebruikt worden. Je kunt een verband of compres met afgekoelde kamillethee op je huid aanbrengen, of een crême of zalf gebruiken waarin kamille-olie is verwerkt.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.