Spring naar content

Hypericum Perforatum (Sint-Janskruid)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Hypericum Perforatum (Sint-Janskruid)

Hypericum Perforatum (Sint-Janskruid)De naam Hypericum (‘hertshooi’) is afgeleid van de Griekse woorden ‘hypo’ (dat ‘onder’ betekent) en ‘ereiko’ (dat ‘heide’ betekent). Perforatum betekent ‘geperforeerd’. Dit is een verwijzing naar de blaadjes van de Hypericum. Wanneer je de blaadjes tegen het licht houdt, lijken er kleine gaatjes in het blad te zitten. In werkelijkheid zijn dit kliertjes.

Waar groeit Hypericum Perforatum?
Hypericum komt van oorsprong voor in Europa, West- en Midden-Azië en Noordwest-Afrika (Atlasgebergte). Noordelijk tot in Noord-Schotland en Zuid-Scandinavië. Tegenwoordig vindt je Hypericum in alle werelddelen.
De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken. Hypericum groeit het best op droge, alkalische grond, maar gedijt onder alle mogelijke omstandigheden. Hypericum bloeit van mei tot augustus.

Eigenschappen van de Hypericum Perforatum:
In de bladeren van de Hypericum Perforatum bevinden zich kleine oliekliertjes. Bij het kneuzen van de bladeren van de Hypericum, komt olie uit deze kliertjes vrij. Op de bladeren van de Hypericum (en op de handen van de plukkers) blijven vervolgens roestbruine vlekken achter.
In de homeopathische literatuur staat Hypericum Perforatum bekend om zijn werking op het zenuwstelsel. In de homeopathische geneeskunde wordt Hypericum Perforatum veelal toegepast ter vermindering van wisselende stemmingen en neerslachtigheid.

Homeopathische toepassing van Hypericum Perforatum:
De verse lootpunten van de plant worden verwerkt in homeopathische middelen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.