Spring naar content

Cetraria Islandica (IJslands Mos)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Cetraria Islandica (IJslands Mos)

Cetraria Islandica (IJslands Mos)De naam ‘Cetraria’ is afgeleid van het Latijnse ‘cetra’, waarmee een klein leren schild werd aangeduid, vanwege de schildvormige voortplantingsorganen. Het woord “lichen” is afgeleid van het Griekse “leichein”, wat likken, schuren of stropen betekent en wat duidt op de kruipende manier van groeien.

Waar groeit Cetraria Islandica?
De biotoop van het IJslands Mos zijn de venen en de bossen, op (vochtige) rotsen en boomstronken. Ze komen veel voor in Noord- en Midden Europa, in gebergten tot op 2500 meter.

Eigenschappen van de Cetraria Islandica:
In de Noordelijke landen at men vroeger de zogeheten korstmossen. Broden gemaakt met roggemeel, waarin korstmossen verwerkt werden, bleken zeer lang houdbaar te zijn. Deze eigenschap valt ongetwijfeld toe te schrijven aan de antibiotische werking van bepaalde licheenstoffen.
In de homeopathische literatuur staat Cetraria Islandica bekend om zijn slijmoplossende, kalmerende en antibiotische eigenschappen. Vanwege het gehalte aan bitterstoffen, wordt het in de homeopathische geneeskunde ook wel toegepast als middel tegen gebrek aan eetlust en maagontsteking.

Homeopathische toepassing van Cetraria Islandica:
De gedroogde thallus (meercellig plantenlichaam) van de Cetraria Islandica wordt verwerkt in homeopathische middelen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.