Spring naar content

Cannabis indica

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Cannabis indica

Cannabis indicaWaar groeit de Cannabis indica?
Cannabis indica komt van oorsprong uit het Hindoekoesj-gebergte in Afghanistan en is een stevige plant die goed tegen ziekten en schimmels kan. De plant kan gemakkelijk groeien in koudere streken.

Eigenschappen van de Cannabis indica
De cannabisplant wordt al duizenden jaren gebruikt: de oude Egyptische, Chinese, Griekse en Romeinse artsen kenden de geneeskrachtige eigenschappen van deze plant. Maar in de jaren dertig van de vorige eeuw keerde het tij. Met de opkomst van de farmacologische industrie werd cannabis steeds meer gezien als een bedreiging voor de westerse beschaving. Samen met heroïne werd het in de ban gedaan.

Sinds de jaren zeventig maakt een groep artsen zich sterk voor de terugkeer van cannabis in de gezondheidszorg. De ervaring bij een groeiende groep patiënten is namelijk dat marihuana (de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke cannabis indica) een positief effect heeft op onder meer de bijwerkingen van chemotherapie, reumatische pijnen en tremoren bij multiple sclerose.

In Nederland is cannabis op recept bij de apotheek verkrijgbaar, maar alleen voor medicinaal gebruik. Er zijn aanwijzingen dat de werkzame stoffen in cannabis, de cannabinoïden, een grote pijstillende werking hebben. Slapeloosheid kan ermee behandeld worden en ook hersenontstekingen en zenuwcelschade lijkt minder te worden door gebruik van cannabis. Ook epileptische aanvallen zouden met cannabis afnemen.

Er zijn maar weinig klachten waarvoor cannabis ook daadwerkelijk voorgeschreven mag worden. Alleen het stimuleren van de eetlust bij aidspatiënten of het behandelen van misselijkheid bij chemotherapie met cannabis is wettelijk toegestaan. Cannabis heeft de reputatie niet verslavend te zijn, toch lopen met name jongeren het risico verslaafd te raken. Daarnaast kan cannabisgebruik leiden tot apathie.

 

Homeopathische toepassing van Cannabis indica:
Het homeopathische geneesmiddel heeft een ander werkingsgebied dan de stoffelijke cannabisplant. Cannabis indica werkt met name op emotionele en mentale verstoringen en het zenuwstelsel. In de praktijk zie je vaak twee verschillende typen mensen die het homeopathische Cannabis indica nodig kunnen hebben. Het eerste type mens is emotioneel en houdt er niet van zijn hersens te gebruiken. Het zijn milde, aardige, zachte mensen. Very easy going. Ze lachen makkelijk, om niets. De wereld en het leven zijn prachtig. Ze zitten niet stevig in hun lichaam en treden gemakkelijk uit. Ze voelen een gescheidenheid tussen lichaam en geest. Dat beangstigt hen, ze zijn bang om gek te worden, of om te sterven.

Daarnaast kan Cannabis indica geïndiceerd zijn bij een meer mentaal type mens. Deze mensen zijn snel, intelligent, goed opgeleid. Ze hebben veel ideeën en theoretiseren over alles, zijn zeer relativerend en bekijken het onderwerp van alle kanten. Zij zijn niet relaxed. Ze hebben ook last van uittreden, maar dan slechts van een deel van het geheel. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hun been wegvliegt. Ze verliezen de controle waardoor een ook bij hen grote angst kan ontstaan, met name om gek te worden.

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.