Spring naar content

Avena Sativa (Haver)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Avena Sativa (Haver)

Avena Sativa (Haver) Avena stamt uit het Latijn en betekent ‘blazen’. Dit is een verwijzing naar de holle halmen die als blaaspijpen kunnen worden gebruikt. Sativa wil zeggen ‘eetbaar’ en verwijst naar de cultivering van de voedselplant.

Waar groeit Avena Sativa?
Haver is een ruderaalplant, dat wil zeggen dat hij goed gedijt op stikstofrijke stort- en afvalplaatsen en aan weg- en straatranden van vlakke terreinen tot in de bergen. Haver hoort bij de regenrijke, koelere, maar met lange lichtdagen gezegende noordelijke berglanden. Haver wordt intussen bijna overal in de wereld in de neerslagrijke gebieden van de gematigde zones verbouwd.

Eigenschappen van de Avena Sativa:
We kennen haver vooral als voeding. Havermeel, havervlokken en havergort, die allemaal een bijzonder hoge voedingswaarde hebben, worden gebruikt als voeding. Havermeel wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt als stabilisator voor bijvoorbeeld ijs en in de cosmetica-industrie in huidverzorgingspreparaten. Verder wordt haver als veevoer en onder andere voor de productie van ethyleen gebruikt.
In de homeopathische literatuur staat Avena Sativa bekend om zijn rustgevende eigenschappen. In de homeopathische geneeskunde wordt het veelal toegepast ter versterking het zenuwstelsel, ter ontspanning en het verlengen van de slaaptijd. Daarnaast staat het bekend als onderdrukker van afkickverschijnselen.

Homeopathische toepassing van Avena Sativa:
De bovengrondse plantdelen van Avena Sativa worden verwerkt in homeopathische middelen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.