Spring naar content

Arnica Montana (Valkruid of Wolverlei)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Arnica Montana (Valkruid of Wolverlei)

Arnica Montana (Valkruid of Wolverlei)Arnica is afgeleid van het Griekse woord ‘Arnakis’ dat ‘lamshuid’ of ‘lamsvacht’ betekent. Montana verwijst naar de bergen, alwaar Arnica meestal groeit.

Waar groeit Arnica Montana?
Arnica Montana is vooral te vinden in berggebieden op het noordelijk halfrond. In de Alpen, Vogezen en Zuid-Duitsland treffen we Arnica Montana het meeste aan. Arnica Montana groeit het best op een zachte, vochtige bodem. De Arnica Montana heeft een voorkeur voor zonnige gebieden. De planten uit de bergen blijken geneeskrachtiger te zijn dan die uit de dalen.
Inmiddels staat de Arnica Montana op de lijst van bedreigde planten en probeert men door intensieve teelt aan de grote vraag te voldoen.

Eigenschappen van de Arnica Montana:
Arnica Montana staat al sinds de middeleeuwen bekend om zijn toepassing bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van vallen, stoten of verrekking (vandaar de naam valkruid). De plant zelf is licht giftig en de meeste weidedieren kunnen de plant niet verdragen.
Arnica Montana wordt in de homeopathische geneeskunde veelal toegepast ter bevordering van de doorbloeding van spieren, gewrichten en huid. Het wordt toegepast bij interne bloedingen, verwondingen, kneuzingen, verstuikingen, trauma’s (lichamelijk en geestelijk) en problemen met de gewrichten en bloedsomloop.
Arnica Montana heeft een acute werking; dat wil zeggen dat het in veel gevallen een snelle verlichting van de klachten kan geven.
Arnica mag nooit uitwendig toegepast worden op open wonden.

Homeopathische toepassing van Arnica Montana:
De gedroogde wortelstokken van de Arnica Montana worden verwerkt in homeopathische middelen.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.