Anamirta Cocculus (visbes)
Zoek dan eens in onze plantendatabase
Anamirta Cocculus (visbes)
Het homeopathische middel Cocculus is gemaakt van de vrucht van Anamirta Cocculus, een houtachtige, tropische slingerplant die tot zes meter de hoogte in kan klimmen. De plant heeft grote hartvormige bladeren en na de bloei ontstaan er bessen met het formaat van kleine druiven. Ze verkleuren van wit naar rood en uiteindelijk naar donkerpurper.
Door Lilian Peters, klassiek homeopaat en redactielid
Visbessen
De zaden, die ook wel bekend staan als visbessen, bevatten een alkaloïde met de naam picrotoxine dat zeer giftig is. Een kleine dosis kan al ernstige vergiftigingssymptomen veroorzaken. De visbessen danken hun naam aan het gebruik in de visvangst. Door de vissen met deze bessen te verdoven, kwamen zij aan het wateroppervlakte drijven, en kon men ze gemakkelijk gevangennemen. Anamirta cocculus komt van nature voor in de Filippijnen, Oost-India, Maleisië en Nieuw-Guinea, en groeit tot op zo’n 400 meter hoogte in bossen en bosranden en op rivieroevers. De plant doet het goed op vulkanisch basalt, kalksteen, kalkhoudende rotsen en zandgronden.
Zenuwstelsel en zintuigen
Bij de homeopathische bereiding van de visbes, waarbij de oorspronkelijke stof sterk verdund en geschud wordt, verdwijnt de giftige werking en komt de geneeskracht vrij. Zo ontstaat het homeopathische middel Cocculus. Het wordt voornamelijk toegepast bij acute klachten en heeft een grote uitwerking op het zenuwstelsel en de zintuigen. Het middel staat bekend vanwege zijn inzetbaarheid bij reisziekte, en zou daarvoor zelfs preventief kunnen werken. Reisziekte, jetlag, misselijkheid en slecht slapen zijn allemaal symptomen die bij het middel passen. Hoewel Cocculus meestal ingezet wordt bij acute klachten, is er toch iets te zeggen over het type mens dat bij Cocculus past. Kenmerkend voor Cocculus-mensen is dat zij vaak zeer zorgzaam zijn en een soort Florence Nightingale-persoonlijkheid hebben.
Overprikkeling
Niet goed slapen gaat vaak samen met een gevoel van uitputting. Het zenuwstelsel raakt uit balans en als de situatie lang genoeg duurt, kan er een staat van overprikkeling ontstaan: iemand kan overgevoelig worden voor geluiden, voor geuren. Slaapdronkenheid, duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid in combinatie met angst behoren allemaal tot het beeld van Cocculus. De misselijkheid gaat vaak gepaard met een gevoel van grote zwakte. Kenmerkend daarbij is een hol en leeg gevoel.
Veelzijdige werking
Niet alleen bij reisziekte kan Cocculus goed werk verrichten, ook bij zwangerschapsmisselijkheid kan het een uitstekend middel zijn. Stress gerelateerde hoofdpijn en migraine: Cocculus is zeker een middel dat in overweging genomen kan worden. Een middel wordt echter altijd gekozen op het totaalbeeld. Om zeker te zijn of dit middel in bepaalde omstandigheden het juiste is, is het goed om te overleggen met een ervaren homeopaat.