Spring naar content

Allium cepa (Ui)

Op zoek naar het verhaal achter het plantje?
Zoek dan eens in onze plantendatabase

Allium cepa (Ui)

De ui (allium cepa)

De ui is een gezonde en geliefde plant die in vele gerechten en in vele keukens gebruikt wordt. Deze alledaagse groente zit boordevol gezonde bestanddelen. In de homeopathie kent men de ui onder de naam Allium cepa, een middel dat vooral bij acute klachten zoals verkoudheid en hooikoorts kan worden ingezet.

Door Lilian Peters, klassiek homeopaat en redactielid

 

Onderweg naar het hiernamaals

De ui kent een lange geschiedenis. Hoewel niet bekend is of de ui in het wild voorkwam, weten we dat de ui al rond 3000 v.Chr. verbouwd werd in delen van Azië, zoals Iran, Afghanistan, het oude India en China. Vanuit India kwam de ui in Griekenland en Egypte terecht. Met name in Egypte zijn allerlei afbeeldingen op decoraties en hiërogliefen in piramides gevonden waaruit men kon afleiden dat de ui een belangrijke plaats innam. De ui was niet alleen voedsel voor de piramidebouwers, ook werd hij meegegeven aan de overledenen in de graftombe op weg naar hun reis naar het hiernamaals. De ui was zowel voedsel als medicijn. Via de Grieken en de Romeinen, die zeer bekend waren met allerlei toepassingen van de ui, zowel culinair als geneeskrachtig, kwam de ui in Europa terecht.

Quercetine

Aan de ui, die samen met onder andere knoflook, prei en bieslook tot de narcisfamilie (Amaryllidaceae) behoort, worden veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. De aanwezigheid van de vitaminen C, B6 en B11, mineralen als molybdeen, mangaan en kalium en het aminozuur tryptofaan maken de ui tot een zeer gezond bestanddeel van onze dagelijkse gerechten. Daarnaast bevatten uien de stof quercetine, een antioxidant dat een positieve werking heeft op hart en bloedvaten. Quercetine helpt bij de verlaging van het risico op bloedklontering, en daarmee op een hartaanval, aderverkalking en hoge bloeddruk. Ook bevordert quercetine de werking van vitamine C in het lichaam. Omdat het de oxidatie van vetzuren tegengaat, remt het de groei van ongewenste cellen in het lichaam.

Rauw

Uien zijn eigenlijk een soort natuurlijk antibioticum. Met name het nuttigen van rauwe ui kan helpen bij bacteriële infecties. Dat verklaart ook het oude volksgebruik om bij verkoudheid of griep een doorgesneden rauwe ui naast het bed te plaatsen, waarna de zieke weer snel aan de beterende hand zou zijn.

Homeopathie

In de homeopathie kent men de ui (Allium cepa) als acuut middel. Het wordt bereid uit verse uien die in de zomer worden geoogst. Het wordt vooral gebruikt bij acute klachten die zich kenmerken door tranende ogen en een loopneus. Hierbij kun je denken aan griep, verkoudheid en bepaalde vormen van allergie.

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.