Urtica Urens (Kleine Brandnetel)Urtica komt van het Latijnse ‘urere’ (‘branden’). ‘Urens’ betekent ‘brandend’. De Nederlandse naam is afkomstig uit het Angelsaksisch en is afgeleid van het woord ‘noedl’ of ‘naald’.

Waar groeit Urtica Urens?
De plant is algemeen voorkomend en is te vinden naast wegen, bosranden en verwaarloosde tuinen. De plant gedijt vrijwel overal, maar heeft een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan de rand van een akker.

Eigenschappen van de Urtica Urens:
Brandnetels zijn een hardnekkig onkruid en worden door de meeste mensen uit de weg gegaan vanwege hun grove prikkelende haren, maar de jonge bladeren van brandnetels kunnen aan sommige groenten een bijzondere smaak geven. Er bestaan twee soorten: de grote brandnetel (Urtica Dioica) en de kleine brandnetel (Urtica Urens).
In de homeopathische geneeskunde wordt Urtica Urens veel toegepast bij huidaandoeningen, eczeem en aanverwante allergieën. In de homeopathische literatuur staat het bekend om zijn samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen. Daarnaast staat Urtica Urens bekend om zijn zuiverende eigenschappen m.b.t. het lymfesysteem, de nieren en het bloed en ter stimulering van het immuunsysteem.

Homeopathische toepassing van Urtica Urens:
De verse, bovengrondse delen van de bloeiende plant worden verwerkt in homeopathische middelen.