EchinaceaHet woord Echinacea is afgeleid van het Griekse woord Echinos en betekent Egel. Het is een verwijzing naar het ietwat stekelige bloemhart van deze plant. Purpurea verwijst naar de purperrode kleur.

Waar groeit Echinacea Purpurea ?

Echinacea Purpurea is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Inmiddels is de plant ook in Nederland een populaire tuinplant. Hij staat graag in de zon, maar verdraagt ook lichte schaduw en gedijt op humusrijke, kalkhoudende grond.  Echinacea heeft een voorkeur voor een rijke, goed doorlatende grond. De planten kunnen slecht tegen onze natte winters en hebben een warme zomer nodig om goed te kunnen gedijen.

Opvallend zijn in de zomer de iets afhangende purperen bloemblaadjes, die een bruinrood bloemhart omgeven. De plant lokt bijen, hommels en vlinders. Er zijn ontzettend veel variëteiten in allerlei kleuren en vormen.

Eigenschappen van de Echinacea Purpurea:

Van de negen Echinacea-soorten zijn er drie die voor medicinaal gebruik worden gekweekt, namelijk de Echinacea purpurea, de Echinacea angustifolia en de Echinacea pallida.

De rode zonnehoed staat in de homeopathie al heel lang bekend om haar weerstandverhogende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat Echinacea effectief is bij griep, verkoudheid, infecties van lucht- en urinewegen en andere infecties. Bovendien hebben onderzoeken ontstekingsremmende, pijnstillende en wondhelende eigenschappen van de Echinacea aangetoond.

De Noord-Amerikaanse indianenstammen passen het kruid ook toe bij slangenbeten, en met succes: Echinacea werkt hyaluronidase, een bestanddeel van veel soorten slangengif, tegen. (Hyaluronidase breekt het bindweefsel tussen cellen af.)

Homeopathische toepassing van Echinacea Purpurea :

De bovengrondse delen van de Echinacea worden verzameld bij het begin van de bloei en de wortelstokken worden in de herfst geoogst. Beide worden gebruikt voor medicinale toepassing.