Belladonna (Wolfskers)De Belladonna (officiële naam Atropa Belladonna) is een vaste plant uit de nachtschadefamilie. Deze plantenfamilie staat bekend om haar giftigheid.
De soortaanduiding Belladonna is Italiaans en betekent ‘mooie vrouw’. Vrouwen druppelden tijdens de Renaissance namelijk het atropine bevattende sap uit de plant in hun ogen om de pupillen te verwijden en ze donkerder en glanzender te maken. Dat ze daardoor ook slechter zagen werd voor lief genomen. Ook tegenwoordig gebruiken oogartsen de pupilverwijdende eigenschap van atropine nog steeds bij oogonderzoek. De hoeveelheid atropine die ze gebruiken is wel miniem.
Tevens zou de naam kunnen verwijzen naar de priesters van de oorlogsgodin Bellona. Zij aten de wolfskers alvorens de godin te aanbidden.

Waar groeit de Belladonna?
Belladonna komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië en is van daaruit verspreid over de hele wereld. In Nederland is de Belladonna zeldzaam en voornamelijk in Zuid-Limburg en Gelderland te vinden, maar komt ook voor in parken en in de rest van Nederland. De standplaats is op beschaduwde plekken, vooral aan de rand van het bos.

Eigenschappen van de Belladonna:
De hele plant bevat giftige alkaloïden. Bijzonder gevaarlijk zijn de bessen, die de uiterst giftige stof atropine bevatten. Het eten van drie bessen kan dodelijk zijn voor een kind. Voor een volwassene zijn tien tot twaalf bessen veelal fataal. De plant kan tot 1 m hoog worden. Ook de bladeren en wortels zijn zeer rijk aan deze alkaloïden.
In de homeopathische geneeskunde is de Belladonna een belangrijk middel. De plant staat in de homeopathische literatuur bekend om zijn kalmerende eigenschappen op hart, longen, bloedvaten, hersenen en zenuwstelsel. Belladonna wordt in de homeopathische geneeskunde vooral toegepast als er bij de patiënt tekenen zijn van grote hitte en droogte zonder dorst (bijvoorbeeld bij een zonnesteek of verbranding), en bij acute ziektes met plotselinge hoge koorts.
In de homeopathische literatuur staat de Belladonna daarnaast ook bekend om zijn ontkrampende werking voor maag en darmen, maar ook urine- en luchtwegen. Daarnaast om de remmende eigenschappen m.b.t. overmatig maagzuur.

Homeopathische toepassing van Belladonna:
De totale plant, bij het begin van de bloei, wordt verwerkt in homeopathische middelen.