Angelica Archangelica (Engelwortel)Het Latijnse woord ‘angelica’ komt oorspronkelijk van het Griekse ‘angelos’ dat ‘boodschapper’ betekent. De toevoeging ‘archangelica’ betekent ‘aartsengel’.

Waar groeit Angelica Archangelica?
Inmiddels groeit de Angelica Archangelica op heel het noordelijk halfrond. Meestal groeit de Angelica Archangelica in een vochtige omgeving, bij voorkeur aan het water. Daarnaast is het ook te vinden op weiden, bosranden en oevers.

Eigenschappen van de Angelica Archangelica:
De verse stengel, de vruchten en de wortels bevatten stoffen die de natuurlijke afweer die de huid tegen de zon heeft, teniet doen. Angelica Archangelica bevat furocumarinen (chemische verbindingen) waardoor bij uitwendig contact met de plant huidirritaties en fototoxiciteit kunnen optreden. De gekonfijte stengel van de engelwortel gebruikt men bij het maken van gebak en bij het bereiden van alcoholische dranken, onder andere bij de bereiding van Benedictine.
Angelica Archangelica wordt in de homeopathische geneeskunde toegepast ter bevordering van de werking van maag, darmen en pancreas (alvleesklier). Angelica Archangelica staat in de homeopathische literatuur bekend ter bevordering van het aanmaken van gal en ter versterking van de spijsvertering.

Homeopathische toepassing van Angelica Archangelica:
De wortels van de Angelica Archangelica worden verwerkt in homeopathische middelen.