Alchemilla Vulgaris (Vrouwenmantel)Alchemilla stamt uit het Latijn en betekent ‘magiër’ of ‘alchemist’. Vulgaris betekent ‘gewoon’ of ‘algemeen’. In het Nederlands heet deze plant Vrouwenmantel, omdat in vroegere tijden vrouwen vaak mantels droegen en de vorm van het blad op een mantel lijkt.

Waar groeit Alchemilla Vulgaris?
De plant is inheems in Europa, Noord-Azië, West-Azië, Groenland, het Oosten van Noord-Amerika en het Himalayagebergte.

Eigenschappen van de Alchemilla Vulgaris:
Alchemilla Vulgaris is een kale tot zilverachtige, overblijvende, kruidachtige plant met een sterk verhoute wortelstok.
Alchemilla Vulgaris wordt in de homeopathische geneeskunde veelal toegepast bij een aantal ziekten die alleen vrouwen kunnen krijgen en wordt wel toegepast bij pijnlijke menstruatie en ter verlichting van de overgangsjaren. Daarnaast wordt Alchemilla Vulgaris toegepast bij spijsverteringsziekten.
In de homeopathische literatuur staat Alchemilla Vulgaris bekend vanwege haar diuretische eigenschappen. Dat wil zeggen dat het vochtopeenhopingen tegengaat. In de homeopathische geneeskunde wordt het ook toegepast bij gewrichtsklachten, ter voorkoming van reuma en ter versterking van spier- en bindweefsel. Alchemilla Vulgaris bevat infectiewerende, bloedstelpende, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen.

Homeopathische toepassing van Alchemilla Vulgaris:
Het bloeiende kruid en de wortelbladeren worden verwerkt in homeopathische middelen.