Aesculus Hippocastanum (Witte Paardenkastanje)De herkomst van de geslachtsnaam Aesculus is niet duidelijk. Aesculus betekent ‘eik met eetbare eikels’. De soortnaam hippocastanum betekent ‘paardenkastanje’. Deze naam verwijst naar het gebruik van de vruchten bij hoesten en dampigheid van paarden en naar het feit dat de kastanje niet eetbaar is.

Waar groeit de Aesculus Hippocastanum?
Oorspronkelijk is de Aesculus Hippocastanum afkomstig uit de Balkan. Inmiddels is de Aesculus Hippocastanum in West-Europa in alle gematigde klimaatzones tot op 1200 meter te vinden en prefereert schaduwrijke en vochtige plaatsen.

Eigenschappen van de Aesculus Hippocastanum:
De Witte Paardenkastanje is een statige boom van 30 tot 40 meter hoogte, die 250 jaar oud kan worden. Aesculus Hippocastanum staat in de homeopathische literatuur bekend om zijn vaatvernauwende, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen en het tegengaan van oedeemvorming. In de homeopathische geneeskunde wordt het veelal toegepast ter verbetering van de veneuze doorbloeding, ter versterking van de aderwand en kan met name bij bloedsomloopstoornissen worden toegepast.

Homeopathische toepassing van de Aesculus Hippocastanum:
De jonge uitlopers, de bloemen, worden verwerkt in homeopathische middelen.