Achillea Millefolium ontleent haar naam aan Achilles (Griekse held uit de oudheid). Men behandelde indertijd speerwonden met Achillea Millefolium om bloed te stelpen. Millefolium betekent; ‘duizend blaadjes’ en is een verwijzing naar de vele kleine blaadjes die ontstaan door de insnijdingen.

Waar groeit Achillea Millefolium?
Achillea Millefolium is met name te vinden in de gematigde klimaatstreken van Europa. Tegenwoordig ook in Amerika (geïmporteerd). Achillea Millefolium groeit jaarlijks tussen juni en oktober. Achillea Millefolium is goed bestand tegen zowel hitte, kou als droogte.

Eigenschappen van de Achillea Millefolium:
In Achillea Millefolium treft men onder meer de stoffen achiletine en achileïne aan, die beide coagulatie (bloedklontering) veroorzaken. In de homeopathische literatuur staat Achillea Millefolium bekend om haar bloedstelpende eigenschappen. Daarnaast verhoogt Achillea Millefolium het adrenaline gehalte en heeft daardoor invloed op het zenuwstelsel.
In de homeopathische literatuur staat Achillea Millefolium ook bekend om zijn antiseptische, ontstekingsremmende en zweetafdrijvende eigenschappen. Achillea Millefolium heeft bij de mens uitwerking op de bloedhuishouding. Het is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel dat veelal wordt toegepast als bloedstelpend middel, bij bijvoorbeeld verwondingen, bloedneuzen en inwendige bloedingen.

Homeopathische toepassing van Achillea Millefolium:
Het bovengrondse gedeelte van de plant wordt verwerkt in homeopathische middelen.