Spring naar content

Onderzoek naar vroege symptomen van Parkinson

Onderzoek naar vroege symptomen van Parkinson

Parkinson-homeopathieProf. Dr. Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboud UMC en is wereldwijd de nummer 1 expert op het gebied van de hersenziekte Parkinson. Bas Bloem zet zich in voor het onderzoek naar vroege symptomen om daarmee progressie van de ziekte te vertragen en wellicht zelfs te voorkomen.

Schokkend aantal mensen met Parkinson

De cijfers van het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte van Parkinson is schokkend, in de afgelopen 10 jaar zijn deze met 30% toegenomen. Momenteel telt Nederland 63.500 mensen met deze ziekte, Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening. Wereldwijd is het aantal gevallen verdubbeld1] en zijn er op het moment 10.000.000 mensen die leven met deze ziekte.

Parkinson een complexe hersenaandoening

Parkinson is een complexe aandoening die in de hersenen ontstaat en zich bij iedereen op een unieke manier manifesteert2]. Eenmaal geopenbaard, is de behandeling beperkt, en patiënten vereisen gespecialiseerde zorg en begeleiding.

In 2022 ontving Bas Bloem de hoogste Nederlandse wetenschapsonderscheiding; de Stevin-premie3], dit was vooral voor zijn onderzoek naar valpreventie, wat heeft bijgedragen aan het verminderen van heupfracturen bij Parkinsonpatiënten.

Eerste Parkinson patienten in 1817

In 1817 beschreef James Parkinson voor het eerst patiënten met symptomen die later de naam ‘de ziekte van Parkinson’ zou krijgen.

Bas Bloem verteld dat voor die tijd dergelijke gevallen zeldzaam waren. Parkinson kan echter niet alleen worden toegeschreven aan de vergrijzing want 10% van de gevallen wordt beïnvloed door acht genen waarvan één er al 8.000 jaar oud is. Dit wijst erop dat er naast genetische factoren ook andere risicofactoren aanwezig zijn.

Experimenten met muizen, waarbij de dieren de gen mutatie en pesticiden kregen toegediend, resulteerden in een aanzienlijk ernstiger ziekteverloop. Volgens Bas Bloem zijn trichloorethyleen4] en paraquat5}, een bestrijdingsmiddel dat in de VS is toegestaan en luchtvervuiling allemaal gekoppeld zijn aan Parkinson.

Parkinson 'man made disease'

Bas Bloem denkt dat Parkinson een ‘man made disease’ is waarbij pesticiden een belangrijke rol spelen.

Niet alleen bestrijdingsmiddelen, maar ook oplosmiddelen en luchtverontreiniging bevorderen Parkinson. Oplosmiddelen zitten in allerlei dagelijkse producten zoals cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, schoenpoets en huidverzorgingsmiddelen. Trichloorethyleen is een voorbeeld van zo’n giftig oplosmiddel waarvan vaststaat dat het is gelinkt aan de ziekte van Parkinson.

Het is duidelijk dat bij mensen met Parkinson de samenstelling van darmbacteriën afwijkt: er zijn meer ontstekingsmarkers aanwezig. Er zijn verschillende verklaringen voor deze observatie. Enerzijds kan het zijn dat pesticiden direct het darmmicrobioom veranderen. Anderzijds is het mogelijk dat beschadigde zenuwcellen, vele jaren voor de eerste symptomen optreden, leiden tot obstipatie en daardoor een verandering in het darmmicrobioom veroorzaken. Uiteindelijk ontwikkelt vrijwel iedereen met Parkinson obstipatie, maar bij sommigen is het een vroeg symptoom, terwijl het bij anderen pas later optreedt.

Dankzij medicijnen die de afgifte van dopamine stimuleert en uitgebreide zorg met diverse therapeuten kunnen symptomen momenteel effectief worden behandeld, wat resulteert in aanzienlijk verbeterde levenskwaliteit voor patiënten. Desondanks blijken de meeste onderzoeken naar het vertragen of voorkomen van de ziekte weinig vruchten af te werpen. Een opvallende uitzondering is de vergelijkende studie over de positieve effecten van intensieve lichaamsbeweging7].

Bronnen:

NRC

1] https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(18)30295-3/fulltext

2] https://www.parkinsonnet.nl/parkinson/

3] https://www.nwo.nl/stevinpremie-2022

4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36938742/

5] https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.29371

6]  https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/parkinson-als-kanarie-in-de-kolenmijn

7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34951063/

 

 

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.