Spring naar content

Wilde bramen plukken: Dodelijk idee? Of topidee?

Wilde bramen plukken: Dodelijk idee? Of topidee?

Bramen plukkenHet is komkommertijd. Dachten onze nieuwskanalen: “Dan ook maar komkommernieuws?” Ik vond het bijzonder om te zien hoe deze week de vossenlintworm meerdere keren in het nieuws kwam: het Voedingscentrum en daarmee kranten en nieuwszenders waarschuwden voor het plukken van bramen in de natuur vanwege de vossenlintworm. Ze kopten: “Kan dodelijk zijn. Wildplukkers opgepast: besmetting gevaarlijke vossenlintworm ligt op de loer.” (1) Wordt de ‘angstknop’ in ons brein hiermee niet onnodig ingedrukt? Zeker voor de mensen met een biofobie? Zou het niet juist een topidee kunnen zijn om wilde bramen te gaan plukken?

Tekst: Rineke Dijkinga

Natuurfobie

Zou het niet fantastisch zijn geweest als de titel was geweest: “Geniet van de bramen- overvloed. Maar was of kook ze wel na het plukken.” Misschien niet zo vreemd dat biofobie (ook wel natuurfobie) een sterk opkomende fobie is met dergelijke berichten over dodelijke bramen. Het bericht over de vossenlintworm kwam kort na een artikel over fobieën: “Meer mensen mijden de natuur uit angst. (2)

“Onderzoekers denken dat stedelijke ontwikkeling een belangrijke oorzaak is voor biofobie. Doordat mensen minder blootgesteld worden aan de natuur, groeit schijnbaar ook hun angst ervoor. Wanneer je te weinig in aanraking komt met de natuur, kan dat ertoe leiden dat je de potentiële gevaren ervan verkeerd inschat.” (3)(4)

De natuur als verbindende schakel tussen ons, ons voedsel en onze gezondheid

Niets mooier, vind ik, om mensen weer in contact te brengen met de onbespoten pareltjes van Moeder Natuur zoals de bramen, rozenbottels en duindoorn die al weer aan het afrijpen zijn. Mooi om de binding met ons eten, de natuur, het buiten zijn en onze gezondheid weer te herstellen. Mooi voor ons gevoel van zingeving en welbevinden om werkelijk weer met voedsel in contact te zijn door het te verzamelen, te verwerken en te eten. Zie verder mijn bookazine MOOI Eten|MOOI Leven.

Wilde-bramen-blog-rineke-dijkingaEn zeker mooi voor onze gezondheid: alle voedsel dat natuurlijk gegroeid en gerijpt is bevat veel meer beschermende stoffen als antioxidanten, essentiële suikers. En veel meer vitaliteit. En zeker zo belangrijk; ze zijn ‘clean’ en niet bespoten met bestrijdingsmiddelen zoals veel van het niet-biologische (rode) fruit in de supermarkt.

Onbespoten voedsel -met volop beschermende stoffen- is zo belangrijk voor ons welbevinden. Zeker voor een gezonde hormoonbalans, voor een fit brein, om chronische ontstekingen te temperen of om ons zo gezond mogelijk te laten overleven in tijden van chronische stress. Laten we mensen dus aanmoedigen in plaats van ontmoedigen. Neem uiteraard wel de aanbevelingen over wildplukken serieus, zie hieronder.

Top Tip: ga je wildplukken op ooghoogte zonder gevaren van hondenpoep, pies en lintwormen dan lijkt het eten uit Moeder Natuur nog een machtig voordeel voor ons te hebben: als we het niet wassen of koken dan consumeren we een grote diversiteit aan goedaardige micro-organismen uit natuurlijke bronnen. Deze kunnen vervolgens in onze darmen hun gezondheidsbevorderende werk gaan uitvoeren. Althans, dat is waar veel onderzoek van o.a. Bac2Nature op wijst.

 

Adviezen uit het rapport van het RIVM

 • Spoel wilde bosvruchten, paddenstoelen, valfruit en groenten altijd goed af. We adviseren zelf geplukte of gekweekte groenten en vruchten uit risicogebieden te koken voor consumptie. (4)
 • het RIVM onderzocht 171 vossen. Bij 2 van hen werd de vossenlintworm aangetroffen. Dat kan duiden op een toenemend risico voor mensen.(5)

 

Wildplukregels

bramen-plukken-rineke-dijkingaGedraag je dusdanig in de natuur dat je:

 • geen schade berokkent of de rust verstoort,
 • niet teveel plukt/ alleen plukt wat je nodig hebt voor eigen gebruik,
 • zeker weet dat je iets eetbaars plukt etc.,
 • zie verder deze wildplukregels.

Zullen we, nu het komkommertijd is en we kennelijk toch iets te lezen willen hebben, dingen gaan publiceren die onze gezondheid werkelijk bedreigen? Prima dat jullie waarschuwen dat we dit fruit moeten wassen of koken. Maar zouden we niet beter af zijn met artikelen waarmee we écht onze gezondheid kunnen dienen?

Als ik het voor het zeggen had bij een krant of nieuwszender zou ik overigens de komkommertijd veel liever gebruiken voor lees- en kijkvoer dat de angstknop niet indrukt maar juist onaangeroerd laat. Angst is namelijk een van de meest gezondheid ondermijnende emoties die er is. Onder andere omdat het ons immuunsysteem zo sterk ondermijnt. Mensen leren om hun ‘angstbrein’ (onderdeel van ons oerbrein) te temperen zou dus wat mij betreft een topidee zijn. Weet je wat de beste manier is om dit oerbrein af te remmen? De natuur in gaan! Ga lekker bramen plukken bijvoorbeeld om er thuis een heerlijke jam van te maken. Of heerlijk fruitleer. Of een mega lekkere zomerfruit taart. Bij veel dingen zeggen we “geniet ervan, met mate”. Voor dergelijk zongerijpt fruit bomvol levenskracht en vitaliteit zou ik zeggen: geniet er maximaal van, met volle teugen.

Rineke

 

Bronnen/referenties

 1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5399574/vossenlintworm-besmetting-wilde-vruchten-bramen-frambozen-dood
 2. https://www.hln.be/nina/br-meer-mensen-mijden-de-natuur-uit-angst-een-slecht-idee-volgens-onderzoekers-na-2-uur-krijgt-je-lijf-al-een-boost~a7771a24/
 3. https://www.mmv.nl/nieuws/biofobieen-nog-laag-in-de-top-10-maar-nemen-toe-suggereert-zoekmachinestudie/
 4. https://www.rivm.nl/nieuws/onderzoek-naar-vossenlintworm-in-groningen-en-drenthe
 5. http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2017-0157.pdf
 6. https://www.thuisarts.nl/wormen/ik-heb-vossenlintworm


Bramen   Fruit  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.