Lezersvraag: ‘Wat te doen bij een chronische klierontsteking?’
Lezersvraag: ‘Wat te doen bij een chronische klierontsteking?’
Door Fernand Debats
Puisten in de oksels en liezen is een aandoening die bekendstaat als hidradenitis. In de schaamstreek en oksels treffen we de apocriene zweetklieren aan. Die scheiden geurstoffen af, feromonen, die een rol spelen bij de aantrekkingskracht tussen mensen en de emotionele beleving van andere personen. De uitvoergangen van deze klieren monden niet uit aan het huidoppervlak, zoals gewone zweetklieren, maar in de haarschachten, waar ook talgklieren uitmonden. De aandoening ontstaat dan ook in de puberteit wanneer aantrekking tussen de geslachten een rol gaat spelen en bestaat uit het ontsteken van verstopte talgklieren en haarzakjes. Er ontstaan puisten die op acne lijken en er kunnen abcessen ontstaan en ook fistelvorming.
Therapieën
Regulier bestaan er verschillende therapieën, variërend van antibiotica en speciale ontstekingsremmende middelen (TNF-alfaremmers) tot en met wegsnijden door de chirurg. Er bestaat een verband met roken en met overgewicht. Fysiologisch blijken vrouwen – want die zijn meestal het slachtoffer van hidradenitis – meer mannelijke geslachtshormonen aan te maken.
Koolhydraten
Buiten het reguliere denken liggen de oorzakelijke verbanden anders. Net als gewone acne speelt het nuttigen van suiker en een overmaat aan koolhydraten een grote rol. Uitbannen hiervan door geen zoetigheid en zo min mogelijk tarweproducten te eten, dat wil zeggen brood en pasta’s, levert vaak al een aanzienlijke verbetering op. Bij pubers wordt acne ook een stuk beter wanneer de koemelk achterwege wordt gelaten.
Reinigingsmechanisme
Puisten worden vanuit de natuurgeneeswijzen gezien als een reinigingsmechanisme van het lichaam. Stoffen die het lichaam niet kwijt kan via lever en nieren worden dan via talg uit het lichaam verwijderd. Talgklieren worden daardoor overbelast en een overbelast orgaan is vatbaarder voor ontstekingen. Ook in dit verband is duidelijk dat gezonde voeding een rol speelt bij het herstel.
Naast constitutionele middelen, die voor iedereen individueel bepaald zijn, komen als voornaamste homeopathische middelen in aanmerking: Hepar sulfuris, Mercurius solubilis en Sulfur.
Uit: Homeopathie Magazine HM, februari 2015