Spring naar content

Lezersvraag: Wat kan ik doen als de menstruatie niet op gang komt na het stoppen met de pil?

Lezersvraag: Wat kan ik doen als de menstruatie niet op gang komt na het stoppen met de pil?

Wat kan ik doen als de menstruatie niet op gang komt na het stoppen met de pil?Door Ton Jansen

Wanneer vrouwen na jarenlang pilgebruik stoppen, komt het vaak voor dat de natuurlijke menstruatie gedurende een lange periode uitblijft. Dit kan vaak reden geven tot zorg. Homeopathie kan een alternatief bieden waarmee de menstruatie weer op gang kan worden gebracht. In de vruchtbare periode van de vrouw vinden er in het lichaam periodieke veranderingen plaats die het lichaam voorbereiden op zwangerschap. Deze veranderingen worden gecoördineerd door een aantal hormonen, onder andere het follikelstimulerend hormoon (FSH), het luteïniserend hormoon (LH ), estradiol en progesteron.

 

Tijdens iedere natuurlijke cyclus komt een eicel tot rijping en groeit het baarmoederslijmvlies. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie afgestoten. De anticonceptiepil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen. Hun werking berust erop dat de hormonen FSH en LH niet aan het lichaam worden afgegeven. Hierdoor rijpt er geen eicel en vindt er geen ovulatie plaats. Het slijm van de baarmoederhals verdikt en wordt minder doorgankelijk voor zaadcellen, en het baarmoederslijmvlies wordt minder geschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Bij het nemen van de pil vindt er dus geen natuurlijke menstruatiecyclus plaats.

 

Homeopathie

Voordat er gestart wordt met een homeopathische behandeling dienen de mogelijke oorzaken voor het uitblijven van de menstruatie onderzocht te worden, zoals zwangerschap, stressvolle gebeurtenissen, intensieve topsport, sterk afvallen of vermagerd zijn, bijwerkingen van medicatie als antidepressiva en antipsychotica. Bij een homeopathische behandeling kan de anticonceptie volgens de CEASE Modern Disease-methode ontstoord worden met het middel Contraceptive, waardoor het endocriene systeem (klieren) weer normaal gaat functioneren. In de praktijk zien we dat de cyclus zich na zo’n ontstoringskuur snel herstelt. Een mooie bijkomstigheid is dat vele andere klachten sterk verbeteren, zoals het premenstrueel syndroom, depressie, vermoeidheid, migraine en menstruele klachten.

 

Voorbeeld uit de praktijk

Mevrouw H., 27 jaar oud en samenwonend, werkte als verpleegkundige en zat daarvoor in het leger. Ze voelde zich thuis in deze mannenwereld. Er was sprake van een kinderwens, maar ze raakte niet zwanger. Ze had een eetstoornis en veel lichaamsschimmels, zowel vaginaal als aan de voeten. Haar medicatieverleden: ze gebruikte veelvuldig Lamisil tegen de voetschimmel en gedurende zes jaar het Mirena-hormoonspiraal. Sindsdien was haar cyclus extreem onregelmatig en ging deze gepaard met veel pijnklachten. Allereerst zijn de lichaamsschimmels aangepakt door Lamisil te ontstoren. Na de verdwijning van deze schimmels volgde de ontstoring van de anticonceptie. Na deze behandeling verdwenen ook de vaginale schimmels, verbeterde de cyclus en verdwenen de pijnklachten. Na een herhaling van de laatste ontstoring normaliseerde de cyclus en verbeterde de eetstoornis. Na de vierde behandeling met Vanadium 200K was ook de eetstoornis genezen. Bij het vijfde consult was mevrouw H. zes weken zwanger en voelde ze zich goed.


Ton Jansen

Uit: Homeopathie Magazine April 2012

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.