Lezersvraag: Wat is er met homeopathie te doen aan Multiple Sclerose (MS)?

Lezersvraag: Wat is er met homeopathie te doen aan Multiple Sclerose (MS)?Door Pieter Kuiper

Multiple Sclerose (MS) ontstaat vaak tussen het 30e en 40e levensjaar. Het is een zogenaamde auto-immuunziekte. Dat houdt in dat het lichaam om onduidelijke redenen antilichamen aanmaakt tegen eigen weefsels. Bij Multiple Sclerose zijn dat de zogenaamde myelineschedes om de zenuwbanen. Deze dienen voor een goede geleiding van zenuwimpulsen. Deze isolatieschedes worden door de ziekte beschadigd met als resultaat dat er geleidelijk verlammingsverschijnselen optreden en later zelfs spastische klachten.

Regulier kan men weinig voor de MS-patiënt doen. De behandeling is slechts gericht op enige vorm van klachtenverlichting. Daarom kiest men vrij vaak voor een behandeling met homeopathie. Zodoende hebben veel homeopaten ook kunnen zien wat de behandelmogelijkheden zijn in de diverse stadia waarin MS zich heeft ontwikkeld.

In het algemeen zien we dat de kansen vooral beter worden naarmate men tijdig begint met de behandeling door een ervaren homeopaat. In een later stadium van MS zijn er ook goede mogelijkheden om te zorgen dat de ziekte zich niet verder ontwikkelt, zodat de betrokkene veel langer redelijk normaal op het werk en thuis kan blijven functioneren.

Omndanks deze ervaringen kunnen we in geen enkel geval van tevoren enige uitspraak doen over een bepaald persoon of een bepaalde situatie. In wezen geld dit voor elke aandoening in de homeopathie. We kiezen immers telkens een homeopathisch geneesmiddel voor de gehele persoon en niet alleen voor zijn of haar fysieke klachten.

Niettemin is er toch een groep homeopathische geneesmiddelen die specifiek is voor auto-immuunziekten en daarom ook voor MS: de Lanthaniden. De homeopathische beelden van al deze middelen zijn ontdekt en ontwikkeld door Jan Scholten. Hij is arts voor homeopathie in Utrecht en heeft op het vlak van de auto-immuunziekten en MS bijgedragen tot veel meer behandelmogelijkheden van MS met homeopathie.

 

Pieter Kuiper is klassiek homeopaat in Bussum.

 

Uit: Homeopathie Magazine HM, april 2006