Door Liesbeth Ellinger

Ook dieren kunnen problemen of ziekten hebben als ze klein zijn. Soms wordt dit door onszelf onbedoeld veroorzaakt. Een jong dier wordt de eerste tijd door de moeder verzorgd en opgevoed. Op een gegeven moment wordt het dier gespeend, dat wil zeggen: bij de moeder weggehaald. Vaak gaat zo’n pup of kitten dan naar het nieuwe baasje.

De vraag is wat de beste leeftijd hiervoor is. Kittens gaan vaak bij zeven tot acht weken naar hun nieuwe baasje, maar raskatten blijven tot dertien weken bij de moeder. Pups mogen vaak bij acht weken weg, omdat tussen de acht en veertien weken de sterkste socialisatieperiode is: dan kunnen ze het gemakkelijkst nieuwe indrukken opnemen en verwerken. Het kan handig zijn dat ze dat in hun nieuwe omgeving doen. Toch merk je dat sommige pups en kittens vervolgens geen goede ontwikkeling doormaken: ze blijven angstig, hebben geen stabiel karakter of weten niet hoe ze zich moeten gedragen.

Er is lang gedacht dat zodra de moedermelk in kwaliteit afneemt, het jong dan wel bij de moeder weg kan. Veel dieren die met gedragsproblemen in onze praktijk komen, blijken (veel) te vroeg bij hun moeder weggehaald te zijn, met alle gevolgen van dien. Raar hondengedrag, agressieve katten of contactgestoorde paarden komen we regelmatig tegen. Gelukkig zijn veel van deze dieren prima te helpen met een homeopathische behandeling, waardoor ze weer gezellige metgezellen worden.

Liesbeth Ellinger

Uit: Homeopathie Magazine HM, september 2015