Spring naar content

Lezersvraag: Kan ik mijn kind met middenoorontsteking homeopathisch behandelen?

Lezersvraag: Kan ik mijn kind met middenoorontsteking homeopathisch behandelen?

Kan ik mijn kind met middenoorontsteking homeopathisch behandelen?Door Alex Leupen

Veel kleine kinderen zijn vatbaar voor luchtweginfecties. Dit kan zich uiten in middenoorontstekingen, amandelontstekingen, pseudokroep en bronchitis. Sommige kinderen hebben bijna elke maand een middenoorontsteking, wat gepaard gaat met veel pijn, hoge koorts en radeloze ouders. Uit onderzoek blijkt dat antibiotica bijna geen zin hebben en zelfs de kans op een herhaling vergroten. Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door pneumococcen, streptococcen en staphylococcen – dit zijn ‘normale’ bewoners van onze huid en lichaamsopeningen. Het heeft dus meer zin om de verdediging van het lichaam te versterken.


Homeopathie

Homeopathie is een prachtige behandelmethode voor kinderen met terugkerende middenoorontstekingen. Tijdens een intake van een uur wordt een homeopathisch geneesmiddel uitgezocht op basis van het verloop van de oorontstekingen, maar ook op basis van voedingsvoorkeuren en -aversies, slaappatroon, temperatuurgevoeligheid, karakter van het kind en medische voorgeschiedenis. We spreken in dit geval van een constitutiemiddel dat gericht is op het versterken van de afweer van het kind tegen bacteriële en virale infecties. Er zijn tal van middelen die ingezet kunnen worden bij kinderen met oorontstekingen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Koos, een jongetje van veertien maanden komt in 1997 met zijn moeder op het spreekuur in verband met terugkerende acute middenoorontstekingen. Hij heeft inmiddels in vier maanden tijd vijf oorontstekingen gehad en vier antbioticumkuren. Hij is er erg ziek bij, heeft hoge koorts, is suf en spuugt veel. De klachten zijn begonnen in de achtste levensmaand, hij ging toen voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Hij had in het begin veel moeite met afscheid nemen van zijn moeder, moest hard huilen en klampte zich aan haar vast. Hij heeft ook veel last van nachtelijke onrust, zijn moeder is dan ook uitgeput.


Ik geef hem een eenmalige dosis van een zorgvuldig uitgekozen homeopathisch middel (twee korrels in de wangzak, te herhalen na een maand). Na de eerste dosis heeft hij geen oorontstekingen meer gehad. Ik zag hem onlangs op het spreekuur met andere klachten. Koos is inmiddels een vitale jongen van zestien jaar, hij steekt een kop boven me uit. Zo worden kleine kinderen groot.

Alex Leupen

Uit: Homeopathie Magazine HM, december 2012

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.